2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségügyi miniszter: nem fogadják Bécsben a tüdőátültetésre jelentkező romániai pácienseket

2017. március 21. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Nem hivatalos értesítést kapott, miszerint már nem fogadják a bécsi szakklinikán a tüdőátültetésre jelentkező romániai pácienseket - közölte Florian Bodog egészségügyi miniszter kedden.

Bodog sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az erre vonatkozó értesítés nem hivatalos, hanem e-mailen kapta egy bécsi orvosprofesszortól, aki szerint a romániai betegeket azért nem tudják már fogadni, mert csökkent az egészségügyi központ befogadóképessége. A szaktárca vezetője hozzátette: már felvette a kapcsolatot az Országos Szervátültetési Ügynökséggel (ANT) a hír kapcsán.

Bodog azt is elmondta, a tüdőátültetésre szoruló betegek problémáját nem lehet egyik napról a másikra megoldani, ezért tárgyalásra kell összehívniuk az összes érintett szakember, valamint a szervátültetési ügynökség képviselőit. "A megállapodás nem engedi meg az ausztriai klinikának, hogy egyoldalúan felbontsa azt. Gyakorlatilag minden kommunikálásnak az Eurotransplanton keresztül kellett volna történnie. Beszéltem az ANT elnökével, aki hivatalos választ fog kérni az ügyben az Eurotransplanttól" - mondta az egészségügyi miniszter, aki elégedetlenségét fejezte ki a szervátültetési ügynökség tevékenységével kapcsolatban is, mert annak legalább két központtal kellene együttműködnie.

"Ugyanakkor szerződésben állunk egy prágai és egy németországi szervátültetési központtal is, de nem mondhatok semmit, amíg nem beszéltem velük" - tette hozzá Bodog. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS