2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

120 katonát küld a lengyelországi NATO-haderőbe Románia

2017. március 21. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Románia egy 120 katonából álló századdal és a hozzátartozó felszereléssel vesz részt 2017-től kezdődően a NATO előretolt, megerősített lengyelországi haderejében - jelentette be Klaus Johannis államfő kedden a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülése után, hozzátéve, hogy múlt héten meghozott döntéséről már a parlamentet is tájékoztatta.

Johannis szerint Románia ezzel a tavaly júliusi NATO-csúcson vállalt kötelezettségét teljesíti, a román századnak pedig az lesz a feladata, hogy "válsághelyzetben, vagy egy konfliktus esetén a nemzeti erőket kiegészítve hozzájáruljon a biztonság megteremtéséhez".

A NATO döntéshozatali szerve az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a szervezet tavaly nyári varsói csúcstalálkozóján döntött a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről. Ennek érdekében az észak-atlanti szövetség áprilisban Lengyelországba és a három balti államba telepít rotációs rendszerben négy, egyenként ezer-ezerfős nemzetközi zászlóaljat.

A korábbi tervek szerint idén tavasszal kellene megalakulnia a NATO romániai nemzetközi dandárjának is, amelynek létrehozásáról szintén a varsói NATO-csúcson született döntés, erről azonban nem árult el részleteket a román államfő a védelmi tanács keddi ülése után.

Beszámolt viszont arról, hogy Románia a közös biztonságért tett erőfeszítései elismerését, és a Fekete-tenger stratégiai jelentőségének megerősítését reméli a tavaszi brüsszeli NATO-csúcstól, amely azért lesz kiemelt jelentőségű, mert itt derülhet ki, melyek a Donald Trump vezette új amerikai adminisztráció tervei a NATO-val.

Rövid sajtónyilatkozatában Johannis kihangsúlyozta: Románia idén már a hazai termék két százalékát fordítja védelmi kiadásokra. A hadsereg megnövelt költségvetésű korszerűsítési programjától nemcsak a védelmi képességek javítását, hanem a hazai hadiipar újjáélesztését is remélik. A beszerzendő nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosokat, a négykerék-meghajtású terepjárókat, a többfeladatú repülőgépek alegységeit és a haditengerészet új korvettjeit is román cégek bevonásával fogják gyártani - mutatott rá az államfő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS