2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea: nem az elnök referendumra vonatkozó hatáskörét kellene korlátozni, hanem a parlamentnek is meg kellene adni a jogot

2017. március 22. 15:57, utolsó frissítés: 15:57

Nem az elnöki hatáskör korlátozásáról kellene tárgyalni, inkább egy olyan kezdeményezést kéne vitára bocsátani, amely felhatalmazná a parlamentet is referendum kiírására - jelentette ki a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea.

A politikus ezzel pártbéli kollégája, az alsóház jogi bizottságát vezető Eugen Nicolicea képviselő indítványára reagált, aki törvénytervezetet nyújtott be a referendumtörvény módosítására. Nicolicea kezdeményezése értelmében az államfő nem írhatna ki népszavazást olyan témákban, amelyek a parlament kizárólagos hatáskörébe tartoznak, mint ahogyan az amnesztiával vagy közkegyelemmel kapcsolatos kérdésekben sem kérheti ki a lakosság véleményét. A tervezet értelmében az államfőnek kizárólag véleménynyilvánító, azaz konzultatív jellegű referendumot állana jogában kezdeményezni.

"Minden parlamenti képviselőnek jogában áll, hogy - valószínűleg az őt megszavazó állampolgárok nyomására - különféle javaslatokat terjesszen elő. Csakhogy megbeszéltük a parlamenti csoportokban, hogy minden törvénykezdeményezés, amelyet előzőleg nem vitatott meg a frakció, nem nyerte el a párt támogatását, megreked a kezdeményezés szintjén. Azt hiszem, Románia parlamentjének is joga kell hogy legyen referendumot összehívni. Mert a polgármestereknek joguk van ehhez, a megyei tanácsoknak szintén, Románia elnökének is jogában áll ez, a parlamentnek azonban csak ahhoz van joga, hogy az államfő leváltásáról szóló népszavazást szervezzen. Úgy vélem, Románia összes állampolgárát képviselő intézményként, a parlament is joggal és legitimitással rendelkezik ahhoz, hogy referendumot írjon ki. Azt hiszem, ez az, amit vitára kéne bocsátani, nem pedig az államfő hatáskörének korlátozása" - mondta a parlamentben Dragnea. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS