2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az államelnök szerint lehet, hogy jó volna, ha a Parlament is kezdeményezhetne népszavazást

2017. március 22. 18:24, utolsó frissítés: 18:24

Klaus Johannis államfő szerint 'érdemes tárgyalni' arról, hogy a parlamentnek is legyen joga népszavazást kezdeményezni.

'Ez egy olyan dolog, amiről érdemes tárgyalni. (...) De ha erről van szó, akkor azt kellene megbeszélni, hogy milyen témában kezdeményezhetne népszavazást a törvényhozás, mert egyelőre ha a parlament az alkotmány módosításáról dönt, arra amúgy is referendumot kell kiírni' - nyilatkozta Johannis szerdán a Cotroceni-palotában.

A több szociáldemokrata képviselő által benyújtott, a referendumtörvény módosítására irányuló tervezetről az államfő azt mondta, nem tartja "túl jó kezdeményezésnek, de a parlament arról tárgyal, amit jónak lát'.

A Szociáldemokrata Párt több képviselője, köztük az alsóház jogi bizottságát vezető Eugen Nicolicea törvénytervezetet nyújtott be a referendumtörvény módosítására. A kezdeményezés értelmében az államfő nem írhatna ki népszavazást olyan témákban, amelyek a parlament kizárólagos hatáskörébe tartoznak, mint ahogyan az amnesztiával vagy közkegyelemmel kapcsolatos kérdésekben sem kérheti ki a lakosság véleményét. A tervezet értelmében az államfőnek kizárólag véleménynyilvánító, azaz konzultatív jellegű referendumot állna jogában kezdeményezni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS