2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PNL visszaállítaná a kétfordulós polgármester-választást

2017. március 23. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Törvényjavaslatot terjesztett elő több PNL-s képviselő és szenátor a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérést szorgalmazva.

A helyhatósági választásokra vonatkozó 2015/115-ös törvényt, a 2001/215-ös helyi közigazgatási törvényt, illetve a helyi választott tisztségviselők jogállását szabályozó, 2004/393-as törvényt módosító és kiegészítő javaslatot kedden iktatta a szenátus házbizottsága.

A kezdeményezők "teljesen elhibázottnak" tartják az egyfordulós polgármester-választás gyakorlatát. "Az így megválasztott személynek nincs kellő legitimitása. Alacsony választási részvétel esetén az is előfordulhat, hogy csekély számú szavazattal is nyer a jelölt" - áll az indoklásban, amely szerint a kétfordulós választás "amellett, hogy nagyobb fokú legitimitást kölcsönöz a győztesnek, korrektebb eljárás egy közösség vezetőjének a kijelölésére".

A javaslat kezdeményezői között van Alina Gorghiu, Carmen Hărău és Mario Oprea szenátor, illetve Victor Paul Dobre, Adriana Săftoiu és Mihai Voicu képviselő is.

A javaslatról a szenátus tárgyal első házként. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS