2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megbírságolták az EMNP Kolozs megyei elnökét a március 15-i zászlós incidens miatt

2017. március 23. 16:32, utolsó frissítés: 17:28

500 lejes bírságot szabott ki a csendőrség Soós Sándorra, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnökére amiatt, hogy a március 15-i felvonuláson a szervezők felszólítása ellenére sem hagyta el a rendezvény helyszínét.

Az EMNP közleménye szerint március 23-án kézbesítették a jegyzőkönyvet, amely név szerint említi Czirmay Zoltánt, a kolozsvári RMDSZ ügyvezető elnökét, mint feljelentőt, viszont az Erdély-zászlót, mint kifogásolt jelképet nem említi.

A közleményhez mellékelt jegyzőkönyvA közleményhez mellékelt jegyzőkönyv


A közlemény feleleveníti, hogy az EMNP és az RMDSZ Kolozs megyei elnökei közösen juttatták el petíciójukat a belügyminiszterhez, magyarázatot kérve a csendőrség intézkedésére és az Erdély-zászló üldözésének jogalapjára.

"A Néppárt Kolozs megyei szervezete nem kételkedik abban, hogy a csendőrség akarattal szított feszültséget a szervezők és a résztvevők között. Épp ezért a szervezet a kiállított jegyzőkönyvek elleni fellebbezést követően a csendőrséget is törvényszékre adja az alkotmányos jogok megsértése miatt" - áll a közleményben.

Ugyanakkor a Néppárt Kolozs megyei szervezete azt várja el a szervezőktől, hogy mutassák be a március 14-én a csendőrséggel tartott egyeztető gyűlés jegyzőkönyvét, amelyben a csendőrség felszólítja az RMDSZ-t az Erdély-zászló használatának tiltására; mutassák be a március 15-e után leadott tiltakozást a csendőrség felé, amelyben a csendőrséget hazugsággal vádolják; pereljék be a csendőrséget, amiért megsértették a résztvevő ünneplők jogait, valamint kérjenek nyilvánosan bocsánatot a kolozsvári magyarságtól, amiért "szervezési mulasztások miatt nem megfelelő keretek között zajlott le nemzeti ünnepünk".(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS