2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Goțiu tiltakozik az ellen, ahogyan a civil társadalom képviselőit az igazságszolgáltatási tanácsba kinevezik

2017. március 23. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Mihai Goţiu, az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora csütörtökön egy több mint 20 civil szervezet képviselője által aláírt tiltakozó jegyzéket osztogatott felsőházi kollégáinak, amelyben kifogásolják azt az "önkényes" módszert, ahogyan a civil társadalom képviselőit kinevezik a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanácsba (CSM).

Véleményük szerint "azzal a módszerrel, ahogyan a jogi bizottsági és a házbizottsági többség kezelte a civil társadalom két képviselőjének kinevezését a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanácsba, valójában gúnyt űznek az alkotmányból, a civil társadalomból, a szenátus és a CSM belső szabályzatából, a legitimitás kérdéséből és nem utolsó sorban a jóérzésből" - nyilatkozta Goţiu az USR által az Agerpres hírügynökségnek küldött közleménye szerint.

A civil szervezetek azt kérik a házbizottságtól, hogy vonja vissza azt a határozatát, amely új pályázási lehetőséget teremt, és szavazzon azokról, akik a 2016. november 6-i határidőig benyújtották pályázatukat.

A pályázási határidő tavaly novemberi határidejéig heten jelentkeztek, ám a házbizottság, a jogi bizottság önkényes értelmezésére támaszkodva, úgy döntött, hogy a határidőt 2016. február 6-ig meghosszabbítja - mutat rá a dokumentum.

A szenátus plénuma március 7-én szavazott a jelöltekről, ám egyikük sem kapta meg a szükséges többséget, ezért a jogi bizottság javaslatára a szenátus házbizottsága úgy döntött, hogy elölről kezdi az egész folyamatot, a jelentkezési határidőt pedig május 15-ben állapította meg.

Goţiu szerint a szenátus szabályzata világosan kimondja, hogy ilyen esetben csak a szavazást kell megismételni addig, amíg megvalósul a szükséges többség, és nem az egész procedúrát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS