2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem marad következmények nélkül a négyfalusi magyar alpolgármester leváltása

2017. március 25. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség közleményt adott ki a négyfalusi magyar alpolgármester leváltását követően. Mint írják, megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy a március 23-i tanácsülésen politikai üzérkedés mentén leváltották alpolgármesteri tisztségéből Géczi Gellértet.

"A helyi liberális tanácsosok felrúgták a megyei szinten kötött szövetségi-liberális együttműködést, ennek áldozata lett az RMDSZ négyfalusi alpolgármesteri tisztsége. A liberálisok megyei vezetősége azt nyilatkozta, hogy megvonják a politikai bizalmat tanácsosaiktól." írja a közlemény.

A tizenkilenc helyi önkormányzati képviselő közül tízen, pontosabban a Szociáldemokrata Párt (PSD) öt, a Liberálisok és a Demokraták Szövetségének (ALDE) egy, a Népmozgalmi Pártnak (PMP) két, a Román Ökológus Pártnak (PER) két tanácsosa kezdeményezték azt a tanácshatározat-tervezetet, miszerint leváltanák Géczi Gellért RMDSZ-es alpolgármestert.

Ezt az indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) öt tanácsosa nem írta alá. A március 23-i önkormányzati ülésen a kezdeményezés mellett szavazott tizennégy tanácsos, egy érvénytelen szavazat volt, egy szavazat volt a kezdeményezés ellen az ülésvezető RMDSZ-es tanácsos részéről, illetve a további három RMDSZ-es tanácsos tiltakozásképp kivonult a teremből. Ennek értelmében döntöttek arról, hogy leváltják Géczi Gellért RMDSZ-es alpolgármestert tisztségéből. A politikai játszma része, hogy már ugyanezen ülésen meg is választották az új alpolgármestert a Szociáldemokrata Párt részéről.

"A szavazatszámokból egyértelműen kitűnik, hogy a megegyezést a helyi PNL-s tanácsosok rúgták fel, miután a többszöri megyei egyeztetések során a PNL és RMDSZ megyei elnökök jelenlétében támogatásukról biztosítottak Géczi Gellért alpolgármestert. A megyei együttműködést továbbra is szeretnénk fenntartani, de hangsúlyosan kértük a helyzet orvoslását. A liberálisok belső szervezeteiben vélhetően szankciókkal fog járni a helyi szervezet döntése, de ez a magyar közösség számára nem vigasz." írja az RMDSZ közleménye.

Az RMDSZ biztosítja a négyfalusiakat arról, hogy Brassó Megyei Szervezete nem ért egyet a döntéssel. "Egy értékes kollégánkat félreállították, a veszteség közös.
Géczi Gellért alpolgármester volt 2012 óta. A tavalyi, június 5-i önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként csapatával együtt sikeres kampányt vitt végig, így Géczi Gellért másodikként végzett a jelenlegi polgármester mögött, illetve hatvan szavazat hiányzott ahhoz, hogy öt magyar tanácsos legyen a jelenlegi négy helyett. A közösség szavazatokban is megmutatta támogatását, amely fontos volt abban, hogy a helyi tanácsosok megszavazzák alpolgármesternek." -írják.

Az RMDSZ továbbáj lezte, hogy ezentúl is számítanak Géczi munkájára. "A négyfalusi közösségért és a helyi fontos ügyekért végzett munkát folytatni kell minden szinten." -írja a közlemény. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS