2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

42 határsértőt fogtak el az éjszaka a román-szerb határ melett

2017. március 25. 14:47, utolsó frissítés: 14:47

42 határsértőt fogtak el az éjszaka a határrendészek Temesmóra (Moraviţa) és Oravicabánya (Oraviţa) térségében. A szíriai, iraki és pakisztáni állampolgárok valamely nyugat-európai országba próbáltak eljutni, egy 10 napos csecsemő is volt köztük.

Az illegális migráció visszaszorítása céljából szervezett akció keretében három olyan csoportot tartóztattak fel a szerb-román határ közelében, amelyek tagjai törvénytelenül próbáltak bejutni az országba. Lacunás (Lăţunaş) település területén egy 12, Klopódia (Clopodia) térségében pedig egy 9 tagú csoportot állítottak meg a rendőrök az éjszaka. Bekísérték őket kihallgatásra, amelynek során kiderült, hogy kilencen közülük szíriai, 12-en pedig iraki állampolgárok. 18 és 30 év közöttiek, és kilenc kiskorú is volt közöttük.

Ez idő alatt az oravicabányai határrendészek feltartóztattak egy 21 tagú csoportot a Krassó-Szörény megyéhez tartozó Alsóvarány (Vrani) és Komornok (Comorâşte) település közelében. Mivel ennek tagjai sem tudták megindokolni, miért tartózkodnak a környéken, bekísérték őket kihallgatásra. Mint kiderült, 12-en szíriai, 9-en pakisztáni állampolgárok, 17 felnőtt és 4 kiskorú. Utóbbiak közül egyik egy 10 napos csecsemő, akinek az édesanyját azonnal kórházba szállították, hogy megfelelő orvosi ellátásban legyen része.

Mindhárom csoport tagjai azt állították, hogy egy nyugat-európai országba szerettek volna eljutni, Románián keresztül.

Illegális határátlépés miatt eljárás indult ellenük, a határrendészet ugyanakkor felveszi a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján visszaküldjék a határsértőket Szerbiába. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS