2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Április közepéig megérkezik a hatkomponensű oltások első adagja

2017. március 26. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

Április 15-ig osztja ki a szaktárca a megyei egészségügyi igazgatóságoknak a hatkomponensű oltások első adagját - nyilatkozta egy szombati konferencián az egészségügyi minisztérium egyik igazgatója.

Amalia Şerban hozzátette, összesen 630.000 adagot rendelt a szaktárca a hexavalens oltóanyagból, amely védettséget biztosít a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a B típusú hepatitisz, a gyermekbénulás és a B típusú Haemophilus influenzae ellen. Ebből a mennyiségből 125.000 adagot osztanak ki április közepéig.

Az igazgató hozzátette, négykomponensű vakcina még van a családorvosoki rendelőkben, ezekből csak azután osztanak még szét, amikor kifogynak a készletek. Ebből a típusú oltóanyagból 70.000 adag van még raktáron - mondta.

A kanyarójárvány kapcsán a szakember kifejtette, sok szülő továbbra sem oltatja be a gyerekét, noha ebből a vakcinából nincs hiány.

"A legfrissebb adatok szerint 3.900 gyermek fertőződött meg, egy részüknél komoly szövődmények léptek fel, és 17-en belehaltak a betegségbe. Az egészségügyi minisztérium ezúttal is felhívja a szülők figyelmét az oltás beadatásának fontosságára" - mondta Şerban, aki szerint az ország nyugati megyéiben a legalacsonyabb a beoltottsági szint.

A téma kapcsán a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke, Florian Buicu hangsúlyozta, az egészségügyi minisztérium továbbította a kormánynak az új oltástörvény tervezetét, amely a következő hetekben várhatóan a parlament elé kerül. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS