2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A világ vezető kisebbségvédő szervezete a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák mielőbbi kihelyezésére szólította fel a polgármesteri hivatalt

2017. március 27. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

A londoni székhelyű Minority Rights Group International (MRG) globális kisebbségvédő szervezet közleményben üdvözölte a kolozsvári törvényszék február 21-ei döntését, melynek értelmében ki kell cserélni a jelenleg egynyelvű helységnévtáblákat többnyelvűre, román és magyar feliratúra - számol be a Musai-Muszáj mozgalom.

„A többnyelvű feliratok fontos üzenetet közvetítenek a kisebbségi nyelvek elfogadottságáról és beágyazódottságáról, valamint fontosak a kisebbségi kultúra teljességének megőrzése szempontjából” – mondta Neil Clarke, az MRG európai irodájának ügyvezető igazgatója a kolozsvári táblaügy kapcsán. Felszólítjuk a polgármestert és a helyi hatóságokat, hogy tartsák be a törvényt, és helyezzék ki a többnyelvű táblákat további késedelem nélkül – fogalmazott az igazgató.

Az MRG közleménye Bethlendi Andrást, a Musai-Muszáj mozgalom tagját is idézte. A törvényszék döntése megerősítette a magyar közösséget abban, hogy a romániai igazságszolgáltatás képes érvényt szerezni a kisebbségi jogoknak – mondta Bethlendi.

Az MRG közleményében egyébként mindenhol Cluj-Napoca/Kolozsvár-ként szerepel a város neve.

Bízunk benne, hogy Emil Boc polgármester úr felismeri, hogy az első fokú törvényszéki döntés elleni fellebbezés – a táblaügy halogatása mellett – súlyos károkat okoz Kolozsvár nemzetközi imázsának – írja a Musai-Muszáj közleményében.

Az MRG közleménye teljes terjedelmében (angolul) itt olvasható. (hírszerk./közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS