2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét fogadják Bécsben a tüdőátültetésre jelentkező romániai betegeket

2017. március 28. 19:02, utolsó frissítés: 19:02

Ismét fogadják a bécsi szakklinikán a tüdőátültetésre jelentkező romániai pácienseket - közölte Florian Bodog egészségügyi miniszter kedden, majd hozzátette a Sfânta Maria kórház központját beveszik az országos tüdőátültetési programba.

"Hivatalos választ kaptam az AKH kórháztól és nagy örömmel jelentem, hogy megoldódott a helyzet, ismét fogadja a kórház a tüdőátültetésre jelentkező romániai betegeket. Egy bizonyos számú műtétben állapodtunk meg, ugyanakkor a kórház lehetőséget nyújt egy monitorizálási programban való részvételre, hogy Romániában is lehessen tüdőátültetéseket végezni" - nyilatkozta a miniszter.

Az AKH kórház tíz tüdőátültetést fog végezni romániai betegeken.

"Mától kezdődően a Sfânta Maria központ bekerül az országos tüdőátültetési programba és csak az orvosi csapattól és a betegkezelési menedzsmenttől függ, hogy elkezdjék a tüdőátültetéseket, amikor úgy látják, hogy ez biztonságos a páciensek szempontjából is. (...) Ez az AKH kórháznak is feltétele volt, hogy Románia, a magyarországi modell alapján egy év alatt dolgozzon ki egy saját tüdőátültetési programot" - mondta a tárcavezető.

Az egészségügyi miniszter elmondta, az Országos Szervátültetési Ügynökségtől (ANT) úgy értesült, hogy egy magánkórház már kért akkreditációt tüdőátültetés engedélyezésére, azonban az iratcsomó hiányosságait eddig nem pótolta a magánkórház. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS