2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis visszavonta a volt CFR-igazgató érdemrendjét

2017. március 29. 09:08, utolsó frissítés: 10:06

Klaus Johannis államfő visszavonta a Románia Csillaga kitüntetést lovagi rangban Mihai Necolaiciuctól, a Román Államvasutak (CFR) volt igazgatójától, miután 2016 novemberében a bukaresti ítélőtábla hivatali visszaélés miatt nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A volt igazgató 2000-ben, elnöki rendelettel kapta meg a kitüntetést.

Mihai Necolaiciucot az első kerületi törvényszék eredetileg tíz év szabadságvesztésre ítélte, ezt utólag nyolc évre enyhítette az ítélőtábla.

Az ügyben a CFR több volt vezetőjét elítélték.

A hatályos törvények szerint az államfő azoktól vonhatja vissza a Románia Csillaga érdemrendet, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, vagy azoktól, akiket valamely cselekedetükért méltatlannak talál az érdemrend birtoklására a kitüntetettek soraiból választott "becsületbíróság".

Johannis tavaly ez utóbbi okra hivatkozva írta alá azt a rendeletet, amellyel - egy kifogásolt kijelentéséért - megfosztotta Tőkés László EP-képviselőt román állami kitüntetésétől. Az államfő döntése ellen tiltakozó, az 1989-es forradalom emlékét ápoló Temesvár Társaság akkor nyílt levélben figyelmeztette Johannist: számos jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikus - köztük a korrupcióért kétszer is elmarasztalt Adrian Nastase volt kormányfő - is birtokolja az érdemrendet. (agerpres, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS