2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A CNAS elnöke szerint nem pénzkidobás, hanem megtakarítás a személyi és az egészségügyi kártya összevonása

2017. március 29. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Az elektronikus egészségügyi kártya és a személyazonosító igazolvány összevonása nem pénzkidobás, hanem megtakarítás - nyilatkozta szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Marian Burcea.

"A nyilvánosságot látott véleményekkel ellentétben az egészségügyi kártya és a személyazonosító igazolvány összevonása nem pénzkidobást, hanem ellenkezőleg, megtakarítást jelent. Megszűnnek a megszemélyesítéssel, kibocsátással és a postai kiküldéssel járó költségek. A két okirat összevonása a biztosított számára is előnyös lesz, hiszen nem kell két kártyára vigyázniuk. Felmerült a kérdés, hogy miért nem egységesítettük a kezdetektől fogva az okiratokat? A válasz egyszerű: mert amikor bevezettük az elektronikus egészségügyi kártyát, még nem voltunk felkészülve erre a megoldásra" - mondta az egészségbiztosító vezetője.

Burcea szerint fokozatosan térnek majd át az új kártyákra, és az átállás akár évekig is eltarthat.

"Egyértelmű, hogy a belügyminisztérium nem bocsát ki egyből kétmillió elektronikus személyazonosító igazolványt, így a jelenlegi egészségügyi kártyákat egy ideig párhuzamosan fogja használni a lakosság az új személyi igazolvánnyal (...) A kártyák kiállítására költött pénz sem vész kárba, hiszen ezek öt évig érvényesek, 2019-ben lesz egy nagyobb mennyiségű kártya, amely érvényét veszti" - fogalmazott a CNAS vezetője, aki elismerte, hogy valószínűleg új kártyaleolvasó gépeket kell vásárolni az új személyazonossági kártyák felismerésére.

Jelenleg 700.000 orvosi szolgáltatást jegyeznek naponta az egységes informatikai rendszerben, és körülbelül 200.000 receptet bocsátanak ki a családorvosok az informatikai rendszeren keresztül - tájékoztatott Marian Burcea. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS