2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grindeanu: a kormány mindent megtesz a Nagy-Britanniában élő román állampolgárok jogaiért

2017. március 29. 18:31, utolsó frissítés: 20:06

Tudomásul vette a román kormány a brit kabinet döntését, amellyel aktiválta szerdán a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, elindítva ezáltal Nagy-Britannia európai uniós tagsága megszűnésének folyamatát - jelentette ki Sorin Grindeanu miniszterelnök, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság Románia kiemelt partnerországa, illetve, hogy a bukaresti kormány mindent megtesz a Nagy-Britanniában dolgozó román állampolgárok jogainak megvédése érdekében.

"Reméljük, hogy a tárgyalások konstruktív szelleműek lesznek, és a két fél hosszú távú érdekeit tartják szem előtt, hiszen az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti minél szorosabb kapcsolat szükségességét senki nem vonhatja kétségbe. Számunkra a Nagy-Britanniában élő román állampolgárok jogainak megvédése a prioritás" - idézi a miniszterelnököt a kormány közleménye.

Eszerint ugyanakkor a kabinet határozottan fellép majd annak érdekében, hogy a kilépési tárgyalások során találják meg a megfelelő megoldást a Nagy-Britanniával való együttműködésre az európai gazdasági térségen belül, továbbá síkra száll a Nagy-Britanniában megtelepedett európai állampolgárok, illetve az uniós országokban élő brit állampolgárok jogainak védelmében.

"Az Egyesült Királyság eddig is kiemelt partnerországa volt Romániának, és ezután is az marad. Stratégiai partnerségünk egyfajta elismerése a két ország közötti különleges kapcsolatnak és a közös szemléletmódnak, amely számos nemzetközi téma kapcsán nyilvánvalóvá vált. Szeretnénk elmélyíteni ezt a partnerséget, különös hangsúlyt fektetve a biztonsági, védelmi és gazdasági téren való együttműködés erősítésére, illetve a brit kultúra hangsúlyosabb romániai megjelenítésére" - fogalmazott Grindeanu.

A közlemény értelmében a miniszterelnök felkérte a határon túl élő románokért felelős minisztert, Andreea Păstîrnacot, hogy április elején látogasson el Nagy-Britanniába, és tárgyaljon az ottani hatóságokkal, illetve az ott élő román közösség képviselőivel.

A kabinet ugyanakkor emlékeztet, hogy egy március 22-én elfogadott memorandumban jóváhagyta a kormány egy tárcaközi mechanizmus létrehozását, amelynek keretében előkészítik és követik a Brexit-tárgyalásokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS