2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csép szerint állandó párbeszédre van szükség a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek és a Maros megyei önkormányzatok között

2017. március 30. 16:09, utolsó frissítés: 16:09

„Állandó jellegű párbeszédre van szükség a marosvásárhelyi és a maros megyei civil szervezetek vezetőivel, képviselőivel annak érdekében, hogy közösen találjunk megoldást a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek problémáira, amelyek az elmúlt időszakban még aktuálisabbak lettek” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

Csép elmondta, hogy a marosvásárhelyi és Maros megyei szociális szolgáltatásokkal foglalkozó civil szervezetek képviselői március 15-i ülésüket követően arra a döntésre jutottak, hogy egy sürgősségi, megoldásokat kereső, párbeszédet elindító megbeszélésre van szükség a megyei és helyi önkormányzatokkal, ahol tájékoztatni szándékozzák a Maros megyei vezetőket arról az áldatlan állapotról, amelybe kerültek. Ezáltal tiszta képet kívánnak nyújtani a krízishelyzetről, miután a 2017-es állami költségvetésben a szociális szervezetek számára elkülönített összegeket jelentősen megvágta a szakminisztérium és ennek következményeként több akkreditált civil szervezet tevékenységét lehetetlenítették el. A képviselő elmondta: „elfogadhatatlan a szociális szféra képviselőinek, akik köztudottan olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek kiegészítik, vagy sok esetben helyettesítik a helyi valamint a megyei tanács által biztosított szociális szolgáltatásokat, ilyen lehetetlen helyzetbe való kerülése”.

Az államilag akkreditált szociális szolgáltatók között olyan közismert alapítványok és egyesületek nevei szerepelnek, mint a Caritas, az Alpha Transilvana Alapítvány, a Diakónia Keresztény Alapítvány, Unitarcoop, Ügyes Kezek, Talentum, Hifa-Románia, Rheum Care és sokan mások. A tegnapi nap folyamán kiadott nyílt levelet közel 13 civil szervezet írta alá, amelyek összesen mintegy 1500 nehéz helyzetben lévő jogosultat látnak el különböző szolgáltatásokkal, megkönnyítve illetve elviselhetővé téve a hátrányos helyzetben lévők mindennapjait.

Nyílt levelükben a civil szervezetek állandó és folyamatos párbeszédet követelnek a városi tanácstól a megyei tanácstól, valamint a Gyermekjogvédelmi Igazgatóságtól. Továbbá kérik a szociális szolgáltatásokra kiszabott összeg emelését, amely lehetővé tenné annak a nem várt űrnek a pótlását, amelyet az állami támogatás jelentős visszavágása eredményezett az idei év elejétől. A helyzet annyira súlyos, hogy a civil szervezetek kapuik bezárásának ígéretével zárták a találkozót, amennyiben nem sikerül a felmerült krízisre helyi megoldásokkal előrukkolni.

“Véleményem szerint mindenekelőtt fontos lenne egy állandó és jól működő, azaz rendszeres párbeszéd fenntartása a helyi és megyei tanács, valamint a civil szervezetek között. Továbbá első és legfontosabb lépés az idei állami költségvetés hiányosságának pótlása városi és megyei szinten, hiszen amennyiben a megyei és városi tanács az idei költségvetéséből nem fog segítséget nyújtani a helyi civil szervezeteknek, azok képtelenek lesznek tevékenységeik folytatására, a jogosultak jog szerint járó alapvető szolgáltatásainak biztosítására, valamint megfelelő szakképzett szakemberek kifizetésére. A krízis tulajdonképpen júliusig tart, amikor megszületik egy költségvetés módosítás, amely lehetővé teheti a felmerült helyzet kiküszöbölését, azaz a probléma megoldását” – vélekedett Csép. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS