2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták a szociális óvodaként működő és leányanyákat segítő központot Sepsiszentgyörgyön

2017. március 30. 20:11, utolsó frissítés: 20:13

Nappali foglalkoztató és anyás központ hivatalos átadóját tartották csütörtökön Sepsiszentgyörgyön. A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósához tartozó, Gödri Ferenc utcai intézményt, a Munkaügyi Minisztérium és Kovászna Megye Tanácsa támogatásával újították fel.Hosszú folyamat végére érkeztek, idézte fel az átadón Vass Mária, a vezérigazgatóság vezetője, ugyanis az ingatlan felújításáról szóló pályázatot még 2012-ben tették le, a megvalósításig sok akadályt kellett leküzdeni. A felújított intézmény földszintjén rendezték be a 3 év feletti gyermekeket fogadó, korszerűen berendezett, 28 helyes nappali központot, míg a manzárdban alakították ki az anyás központot, ahol 6 fiatal anya és 11 gyerek befogadására van lehetőség, ismertette az igazgatónő a Sepsiszentgyörgyi Közösségi Szolgáltatási Komplexumot.

A szociális óvodaként is ismert nappali központ hétköznaponként reggel hattól délután hat óráig fogadja a hátrányos helyzetű gyerekeket, akik nem csak óvodai oktatásban részesülnek, hanem a szakemberek minden téren igyekeznek gondoskodni róluk, nevelni a kicsiket úgy, hogy akadálytalanul tudjanak beilleszkedni az iskolába és a társadalomba. Az anyás központban elsősorban lányanyákat fogadnak, akiknek a csecsemőgondozás, gyermeknevelés, de a háztartásvezetés alapjait is megtanítják, segítik, hogy munkát találjanak és saját lábra tudjanak állni.

A beruházás értéke 582 ezer lej volt, ennek 85 százalékát a Munkaügyi Minisztérium, 15 százalékát Kovászna Megye Tanácsa finanszírozta. A létesítmény udvarát a Deichmann Románia támogatásával rendezték, a 10 400 eurós pályázatból játszóteret is kialakítottak.

A szociális védelem nemcsak törvény adta feladat, hanem erkölcsi-lelki kérdés is kell legyen minden döntéshozónak, hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki beszámolt arról, hogy a megyei önkormányzat költségvetésének 33 százalékát fordítják szociális védelemre. "A számok azt mutatják, hogy évről-évre bővül a szociális hálónk, egyre több a rászoruló, gyermek is, felnőtt is, akikről gondoskodni kell, éppen ezért hatványozottan odafigyelünk a szociális tevékenységek biztosítására. Nekünk az a feladatunk, hogy finanszírozást találjunk, az Önök feladata pedig az, hogy minőségi gondoskodást nyújtsanak azoknak, akik rászorulnak" – fordult a központ munkatársaihoz a tanácselnök, megköszönve azok mindennapi munkáját.

A Sepsiszentgyörgyi Közösségi Szolgáltatási Komplexumban 16 állást hagytak jóvá, ebből öt még betöltetlen, tudtuk meg Faragó Pálmától, a központ vezetőjétől, aki elmondta, hamarosan három nevelői, egy egészségügyi asszisztensi és egy adminisztrátori állást hirdet meg a vezérigazgatóság. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS