2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyudvarhelyen kéri "az interetnikus együttélés normalizálását" a székelyföldi románok civil fóruma

2017. március 31. 11:32, utolsó frissítés: 11:32

Székelyudvarhelyen kerül sor szombaton a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok képviselőinek közgyűlésére, amelyen megtárgyalják a három székelyföldi megyében élő román közösség helyzetét - írja közleményében a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM).

A fórum 2006 óta szervez hasonló gyűléseket, melyeknek célja "a három megye román közösségeivel konkrét és hatékony párbeszédet folytatni, nyilvánosan kifejezni a térségben élő román lakosság álláspontját a román identitás megőrzésével és kinyilvánításával, valamint a magyar etnikumú román állampolgárokkal és más nemzetiségekkel való békés együttéléssel kapcsolatos alapvető kérdésekben" - írja a fórum által küldött közleményben.

Az idézett forrás szerint a gyűlés résztvevői a román közösségek helyzetéről fognak tanácskozni, és kidolgozzák a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezettel kapcsolatos állásfoglalásukat is.

A fórumon elfogadnak egy, a romániai magyar pártok vezetőihez és a civil társadalom képviselőihez intézett felhívást, amelyben kérik az interetnikus együttélés normalizálását Hargita, Kovászna és Maros megyében.

A gyűlésre a három megye prefektusait, parlamenti képviselőket, román polgármestereket és papokat, több kulturális intézmény és iskola vezetőit, valamint civil szervezetek képviselőit is meghívták. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS