2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A románok civil fóruma szerint Románia minden kötelezettségét teljesítette a kisebbségekkel szemben

2017. április 02. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

A romániai magyar pártoknak és civil szervezeteknek címzett, az interetnikus kapcsolatok normalizálására vonatkozó határozatot fogadtak el szombaton Székelyudvarhelyen a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma közgyűlésének résztvevői.

A határozatban egyebek mellett rámutatnak, hogy "komoly gazdasági veszteségeket okoz, amely egyaránt káros a románoknak és a magyaroknak" az, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyéről az a kép alakult ki, hogy ez egy "potenciális konfliktus zóna". Éppen ezért időszerű, hogy egy "stabil régióvá alakuljon".

A dokumentum szerint eljött az ideje annak, hogy a magyar közösség politikai és civil vezetői elismerjék, hogy Románia a nemzetközi szerződésekben vállalt összes kötelezettségét teljesítette a kisebbségekkel szemben.

"99 évvel a nagy egyesülés után a romániai magyar közösségnek joga van ahhoz, hogy 'saját nyelvén éljen a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással' (fordítók biztosításával), hogy 'az egyének számarányában képviseleti jogot kapjon a törvényhozásban és az ország kormányzásában', és teljesült az is, hogy 'teljes felekezeti szabadságot' biztosítottak az ország összes felekezetének. Tehát a gyulafehérvári kiáltvány nemes lelkű szellemisége teljes egészében érvényesül. Itt az ideje, hogy a területi követelésekre épülő Székelyföld kezdeményezői megértsék, hogy azt a románok soha nem fogadják el" - mutat rá a határozat.

A dokumentum szerint a régióban többségben élő magyaroknak "minden lehetőségük adott ahhoz, hogy kifejezzék és megőrizzék kulturális és etnikai identitásukat", és éppen a számbeli kisebbségben lévő románoknak van szükségük segítségre, hogy identitásukat megőrizzék.

"Tiszteljük és értékeljük székely-magyar polgártársaink örökségét, hagyományait, kultúráját és történelmét, de ugyanakkor kitartunk azon igazság mellett, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megye helyi történelme nem teljes a régióban élő románok öröksége, történelme és kultúrája nélkül" - zárul a határozat.

A székelyudvarhelyi találkozón részt vettek Andrei, Kovászna és Hargita ortodox püspöke, Sebastian Cucu és Adrian-Jean Andrei, Kovászna és Hargita megye prefektusai, parlamenti képviselők, polgármesterek, ortodox papok, román kulturális egyesületek és román tannyelvű iskolák igazgatói, megyei tanácsosok, dekoncentrált intézmények vezetői, a három megye több politikusa.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát, amelyhez jelenleg 36 szervezet tartozik, 2005-ben hozták létre azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a három megyében élő románság nemzeti identitásának megőrzéséhez és fejlődéséhez. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS