2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: a NATO azt is jelenti, hogy Románia

2017. április 02. 15:18, utolsó frissítés: 15:18

A közös védelmi rendszer, ma sokkal inkább mint bármikor, annak a tudatosítását jelenti, hogy az egyes országok védelme hatékonyabban biztosítható együtt, mint külön-külön - hangsúlyozta Klaus Johannis államfő a NATO romániai napja alkalmából vasárnap küldött üzenetében.

"Április első vasárnapján minden esztendőben annak évfordulóját ünnepeljük, hogy Románia csatlakozott a történelem legerősebb politikai-katonai szövetségéhez, egy elv- és értékközösséghez, amelyben kiemelt helyet foglal el a demokrácia és a jogállam tisztelete. A román állampolgárok számára a NATO a nemzeti identitás részévé vált"- mondta üzenetében az államfő.

Kifejtette: Románia külpolitikája az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerségre, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való tartozásra épül.

"A közös védelmi rendszer, ma inkább mint bármikor, annak a tudatosítását jelenti, hogy az egyes országok védelme hatékonyabban biztosítható együtt, mint külön-külön. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezte folyamatosan alkalmazkodik a nemzetközi biztonsági környezethez, miközben megőrzi értékeit és alapcélkitűzéseit" - jelentette ki Johannis.

"A NATO varsói csúcsértekezlete a keleti szárny kollektív védelmének megerősítéséről döntött, hogy egyidőben fejtse ki elrettentő és védelmi hatását, miközben nyitott marad minden olyan partner irányában, aki osztja az euroatlanti közösség értékeit" - tette hozzá az államfő.

Johannis elmondta, Románia bruttó hazai össztermékének két százalékát fordítja védelmi kiadásokra és ezzel is bizonyítékát adja annak, hogy vállalt kötelezettségeit betartja.

Rámutatott: a román katonák szövetségeseik oldalán jelen vannak a nemzetközi hadszíntereken. Ez nem csak azt jelenti, hogy "Románia a NATO tagja", hanem azt is, hogy a "NATO azt is jelenti, hogy Románia" - hangsúlyozta üzenetében az államfő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS