2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az igazságügyi minisztérium nem támogatja az érdekellentétre vonatkozó törvénycikkely módosítását

2017. április 05. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Az igazságügyi minisztérium negatívan véleményezte és nem támogatja az érdekellentétre vonatkozó törvénycikkelyt módosító tervezetet, amelyet kedden kedvezően véleményezett a képviselőház jogi bizottsága - közölte szerdán Tudorel Toader, a tárca vezetője.

Az igazságügyi miniszter elmondta, az általa vezetett intézmény által kidolgozott tervezet, amelynek célja összhangba hozni a büntetőjogot az alkotmánybíróság döntéseivel, magában foglalja az érdekellentétre vonatkozó, 301-es és 308-as cikkelyek módosítását is, "az alkotmánybírósági döntések szabta keretek közé illeszkedve".

Sajtótájékoztatóján Toader kifejtette: Romániában azért nem koherens a törvénykezés, mert sokszor utólag hoznak módosításokat, "törvényinfláció" van, az utólagos módosítások hozzátesznek, megsemmisítenek vagy pontosítanak bizonyos részleteket, anélkül, hogy szem előtt tartanák a koherencia szempontját. "Ez a mi parlamenti eljárásunk: valaki jön egy javaslattal, ami jó lehet, de csak arra a törvénytöredékre vonatkozóan" - fogalmazott a miniszter.

A képviselőház jogi bizottsága kedvezően véleményezte kedden azt a javaslatot, amely az érdekellentét fogalmát a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében kifejezésre helyettesítené a Btk.-ban.

A módosított 301-es cikkely értelmében egytől öt évig terjedő börtönnel és a köztisztségtől való, 3 évre szóló eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre, amelynek révén a közvagyonból származó haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, és ezzel sérült a közösségi érdek.

A jelenleg érvényben lévő 301-es cikkely ezzel szemben azt mondja ki, hogy egytől öt évig terjedő börtönnel és köztisztségtől való eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre vagy olyan döntés meghozatalában volt része, amelynek révén - közvetlen vagy közvetett módon - a közvagyonból származó haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, vagy olyan személyt, akivel az elmúlt 5 évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban volt, vagy olyan személyt, aki bármilyen természetű hasznot biztosított a számára. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS