2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sajátos tanterv alapján készített könnyebb tételekből vizsgázhatnak románból a magyarul tanuló diákok

2017. április 05. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

A képviselőház első házként fogadta el az RMDSZ tanügyi törvénymódosítását, amely tételesen előírja, hogy a magyar diákok sajátos tanterv alapján képességvizsgázzanak, illetve érettségizzenek román nyelv és irodalomból. Azt szeretnénk, hogy azok, akik már külön tanterv szerint tanulnak, speciális, könnyebb tételekből vizsgázzanak – mondta el Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, az oktatási bizottság alelnöke azt követően, hogy a parlament alsóháza április 4-i ülésén megszavazta az általa kidolgozott módosító javaslatokat.

„Az RMDSZ-javaslat nagyon világos és egyértelmű: a kisebbségi diákok másfajta tanterv alapján tanulnak, tehát másfajta, azaz speciális tételekből kell vizsgázniuk román nyelvből. Az alsó tagozatban már nem anyanyelvként tanítják a magyar tannyelvű iskolákban a román nyelvet, és immár megszületett a sajátos tanterv a felső tagozatra is" – fogalmazott Szabó Ödön. Hozzátette: erre alapozva sajátos tételekből kell majd vizsgázniuk a nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak.

„Az RMDSZ egyértelművé tette, hogy a sajátos tantervre épülő képességvizsgának és érettséginek egyenértékűnek kell lennie a román tannyelvű iskolák hasonló záróvizsgáival” – ismertette a Bihar megyei törvényhozó. Ez egy első sikeres lépés az RMDSZ választási programjában is megfogalmazott célkitűzésekből, amelyben az szerepelt, hogy a román nyelvet speciális tantervekre épülve, sajátos tankönyvekből kell tanítani a magyar tannyelvű iskolákban, és természetesen ezen anyagokból készült tételekből kell vizsgáztatni a diákokat.

Szabó Ödön képviselő elmondta, hogy ebben a kérdésben a szenátus a döntő ház, és várhatóan hamarosan napirendre tűzik a képviselőházban nagy többséggel megszavazott szöveget. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS