2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: hatalmas veszteség lenne a CEU bezárása

2017. április 06. 13:24, utolsó frissítés: 13:35

Hatalmas veszteség lenne az egyetemi szféra számára a budapesti Közép-Európai Egyetem bezárása - nyilatkozta az RFI rádiónak Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Kelemen úgy vélte, Magyarország, a teljes Közép- és Kelet-Európa veszítene a CEU bezárásával, veszteséget jelentene a humán- és reáltudományok szempontjából is. A szövetségi elnök ugyanakkor azt mondta, meggyőződése, hogy végül egyezségre jut majd a magyar kormány az USA kormányával vagy New York állam vezetésével.

"Másfelől nem vonhatjuk kétségbe egy kormány és egy parlament jogát ahhoz, hogy meghatározzák, milyen körülmények között működhetnek az egyetemek, hogy kell-e lennie vagy sem az adott egyetem anyaországában is működő kampusznak, és hogy melyek a diplomák elfogadásának feltételei, és itt nem a CEU-ra gondolok, hanem minden egyetemre, ezt a jogot el kell ismerni" - idézi az RMDSZ elnökét a rádió.

Kelemen szerint ami most ezzel az intézménnyel történik, egy sokkal mélyebb válság tünete, amely nem csak Magyarországot, hanem a régió összes országát, vagy akár a teljes Európát érinti. Az emberek egyre kevésbé hisznek azokban az értékekben, amelyek által az elmúlt években megerősödtek Európában a parlamentáris demokráciák, a nyitott, szabad társadalom, és itt kell az okokat keresni - mondta a rádiónak az RMDSZ elnöke. (híszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS