2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem szavazta meg a marosvásárhelyi iskolahálózatot az RMDSZ-frakció

2017. április 06. 16:01, utolsó frissítés: 16:21

UPDATE: A marosvásárhelyi önkormányzati testület csütörtökön elutasította azt a határozattervezetet, amely a következő tanévre határozta volna meg a város iskolahálózatát.

A közösségi hálón több csatornán is élőben közvetített tanácsülésen több tucat szülő, és civil aktivista is részt vett. Az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártja (POL) frakcióvezetője is jelezte, hogy a határozattervezet ellen szavaz. A tervezetet végül támogató szavazat nélkül, 13 ellenszavazattal és négy tartózkodással utasította el az önkormányzati testület. A helyi képviselők egy része nem vett részt a szavazáson. (mti)

*

Az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója nem szavazta meg azt a határozattervezetet, amely a 2017–2018-as iskolahálózatot véglegesíti, és amelybe a Romai Katolikus Teológiai Líceum és Református Kollégium mellett további 6 oktatási intézményt sem foglaltak bele a tanfelügyelőség múlt heti döntését követően - közölte az RMDSZ.

Az RMDSZ-frakció véleménye szerint a tanfelügyelőség múlt heti döntése elfogadhatatlan, hiszen a Római Katolikus Teológiai Líceum jövő évi iskolahálózatba foglalását arra hivatkozva nem hagyta jóvá, hogy a 2015/33-as tanácshatározat bíróságon van megtámadva, illetve a Korrupcióellenes Ügyészség nyomozást folytat. A másik hét oktatási intézmény, közöttük a Református Kollégium esetében pedig egyszerű formai hibákra hivatkoznak.

Az RMDSZ múlt héten kezdeményezett tervezetét, amely szerint jövőre a most is működő hálózatnak kéne érvényben lennie, nem tűzték napirendre, a szóban elhangzott magyarázatok szerint azért, mert a sürgősségi gyűlés összehívóját 33 perccel később iktatták, mint a polgármester által kezdeményezett tanácsgyűlés, amelynek napirendjén már szerepel egy, az iskolahálózatra vonatkozó tervezet - írja még a szövetség marosvásárhelyi szervezetének közleménye.

Az RMDSZ frakciója felszólítja mind a polgármesteri hivatalt, mind a tanfelügyelőséget és minisztériumot, hagyjanak fel az egymásra mutogatással, és oldják meg a fennálló helyzetet.

"Az iskolahálózat körül több hónapja húzódó bizonytalanság mindhárom intézményt nevetség tárgyává teszi. Bár mindegyik intézmény vezetője több ízben is annak adott hangot, hogy meg akarja oldani a fennálló helyzetet, egyetlenben egy döntést sem hozott az ügy megoldása érdekében, minden eddigi döntés az időhúzás és a bizonytalanság megmaradásához vezet. Úgy véljük, hogy a mögöttes cél az, hogy mind az érdekvédelem, mind a szülői közösség elfáradjon, feladja és a felelős döntések meghozatalának halogatását követően a Római Katolikus Teológiai Líceum megszűnjön. Legyen világos: sem az érdekvédelem, sem a szülők nem fogják feladni!" - áll a szövegben.

Az RMDSZ újra kezdeményezni fogja, hogy a múlt héten benyújtott határozattervezetet tárgyalják. A Szövetség marosvásárhelyi frakciója minden rendelkezésére álló eszközzel azon dolgozik továbbra is, hogy a Romai Katolikus Teológiai Líceum önálló jogi személyiségként szerepeljen a 2017–2018-as iskolahálózatban - áll a közleményben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS