2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

177 családon belüli erőszakos cselekedetet jelentettek tavaly Hargita megyében

2017. április 06. 18:49, utolsó frissítés: 18:49

Egyre több családon belüli erőszakot elszenvedő személy kér távoltartási végzést - ez derül ki a Hargita megyei rendőr-felügyelőség csütörtökön közzétett adataiból, amelyet a családon belüli erőszak visszaszorítására indított, Törött szárnyak elnevezésű kampány során ismertettek.

2016-ban összesen 177 családon belüli erőszakos cselekedetet jelentettek a rendőrségen, míg 2015-ben 136 esetben kérték a rendőrség segítségét a bántalmazott személyek - nyilatkozta Manuela Ionescu rendőr egy sajtótájékoztatón.

A legtöbb feljelentés, szám szerint 102, vidéki családoktól érkezett, a többi városi környezetben élő személyektől. A tettlegességig fajuló esetek jelentős része, 156 otthon történt, míg 20 esetben az utcán történt agresszió.

A statisztikák szerint 81 esetben házaspárok közti, 62 esetben élettársak közti, 20 esetben gyerekek ellen erőszakos cselekedetről volt szó, míg 30 alkalommal a gyámok vagy szülők lettek az áldozatok.

Az idézett forrás szerint tavaly 15 személy kért távoltartási végzést a bántalmazó ellen, ezek száma jóval nagyobb volt, mint 2015-ben, amikor összesen négy távoltartási végzést kértek az áldozatok.

Ionescu azonban hozzátette, hogy nem tudják felmérni azt, hogy valójában a családon belüli erőszakos cselekedetek száma nőtt-e, vagy a tudatosító kampányoknak köszönhetően többen jelzik már az ilyen eseteket.

A szakértők szerint még mindig nagyon magas lehet azoknak az eseteknek a száma, amelyekről a hatóságok nem szereznek tudomást és főleg vidéken jelent ez gondot, ahol sokan még úgy gondolják, hogy szégyenkezniük kell, ha a családjukon belül erőszak történik.

A vita során elhangzott, hogy nem csupán a szegény sorsú családokban fordul elő erőszak, hanem gazdag családokban is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS