2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem nőtt jelentősen a várakozási idő a határokon a szigorúbb ellenőrzés miatt

2017. április 07. 14:10, utolsó frissítés: 14:10

Nem volt sokkal nagyobb a várakozási idő Románia határátkelőin péntek délelőtt, annak ellenére, hogy az éjfélkor életbe lépett új schengeni határellenőrzési kódex nemcsak a magyar-román schengeni határon, hanem az ország valamennyi határátkelőjén szigorúbb ellenőrzésre kötelezi a hatóságokat.

A román határrendészet honlapján folyamatosan frissülő adatok szerint a várakozási idő mindenütt megfelel a péntek délelőtti megszokott forgalmi adatoknak a nagyobb, főútvonalakon lévő határátkelők kivételével. A kilépő oldalon a legtöbbet - körülbelül egy órát - a Szatmár megyei Pete-Csengersima határátkelőnél kell várakozni, de hosszú sorok állnak (40 perc) a Bihar megyei Ártánd-Bors átkelőnél is, és fél óránál hosszabb várakozásra kell számítaniuk azoknak is, akik a két ország közötti egyetlen autópálya-összeköttetésen, a Csanád (RO) - Csanádpalota határátkelőn akarnak Romániából Magyarországra jutni.

A belépő oldalon a román határátkelők közül az Ukrajnából érkezőknek kell a legtöbbet várakozniuk a Suceava megyei Siretnél, de a Moldovából érkezőnek is több mint fél órát vesz igénybe a határátkelés a Iasi megyei Sculeni-nél és a Vaslui megyei Albeni-nél.

A román határrendészet néhány napja kiadott közleményében figyelmeztette az utasokat, hogy az uniós rendelet értelmében az EU-ban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi, vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.

A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS