2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harcolni fog a külföldön élő romák megbélyegzése ellen - ígéri a külügy

2017. április 08. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

A külügyminisztérium az elkövetkezőkben is harcolni fog a külföldön élő romák megbélyegzése ellen - hangsúlyozza a tárca a romák világnapja alkalmából közzétett üzenetében.

A román külügyminisztérium nemzetközi szinten is síkra száll a romákat érő hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájának visszaszorítása érdekében, és támogatja a roma állampolgárok társadalmi befogadására irányuló hazai erőfeszítéseket - áll a tárca közleményében.

"Az Európai Unió tagjaként Románia támogatja a diverzitás elvét, és meggyőződése, hogy a nyelvi, nemzetiségi és kulturális sokszínűség az európai társadalom egyik ütőkártyája, ez jelentősen hozzájárul a teljes közösség társadalmi-gazdasági fejlődéséhez. Ennek szellemében Románia olyan törvényi és intézményi kerettel bír, amely képes biztosítani a kisebbségek jogait, hiszen ez előfeltétele a hazánkban élő nemzetiségek közötti egyetértésnek és harmóniának" - fogalmaz a közlemény.

A külügyminisztérium ugyanakkor üzenetében arról biztosít, hogy az elkövetkezőkben is küzdeni fog minden román állampolgár jogainak és szabadságainak védelme érdekében és a külföldön élő roma közösségek megbélyegzése ellen, ugyanakkor kéri a személyek szabad mozgásával kapcsolatos és a diszkriminációellenes európai jogszabályok betartását.

Április 8-át az 1971-ben először megtartott Roma Világkongresszus alkalmából nyilvánították a romák világnapjává. Kelet-Európa országaiban - beleértve Romániát is - 1990 óta üneplik meg ezt a napot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS