2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vizsgálat: csak egy francia méz volt rosszabb minőségű Romániában, mint a nyugati országokban

2017. április 10. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársaiból álló bizottság vizsgálta ki, hogy Romániában is fennáll-e az eltérő minőségű élelmiszerek problémája. A bizottság egyetlen termék, egy Franciaországból származó méz minőségében talált kivetnivalót a megvizsgált termékek közül.

A mezőgazdasági minisztérium által létesített bizottságnak volt a feladata kideríteni, hogy van-e példa Romániában is arra, amit eddig Magyarország, Csehország és Szlovákia jelzett, vagyis hogy a nemzetközi cégek eltérő összetételű és minőségű élelmiszertermékekkel látják el nyugat- illetve kelet-európai üzleteiket.

Az ellenőrzések során márciusban 11 hipermarketben forgalmazott élelmiszereket vizsgáltak meg. Összesen 175 mintát vettek, 46-ot húsokból és hústermékekből, 16-ot halakból és haltermékekből, 46-ot tejből és tejtermékekből, 52-t gyümölcsökből és zöldségekből, 11-et mézekből és 4-et paradicsomszószokból. A megvizsgált termékek közül egyetlen élelmiszerfajta, egy Franciaországból származó méz nem felelt meg a minőségi előírásoknak, ennek a megengedettnél 50%-kal nagyobb volt egyik enzimatikus koefficiense. A méznek ez a sajátsága nem okoz közvetlen kárt a fogyasztó egészségében, csak a termék minőségének romlását jelzi.

Geronimo Răducu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, a szóban forgó, 500 grammos kiszerelésű mézből 108-at visszavontak, 288-at viszont már eladtak belőlük.

Az összes többi élelmiszerminta megfelelt az előírásoknak, és nyomon követhető volt a termék - derül ki az ellenőrző bizottság jelentéséből.

Szlovákia és Magyarország március elején hívta fel a figyelmet arra, hogy az uniós országok kettős mércét alkalmaznak a nyugat-, illetve a kelet-európai piaccal szemben a élelmiszerek minősége tekintetében. Február végén a magyarországi hatóságok jelezték, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő Nutella, a Coca-Cola, a Nesquick kakó vagy a Knorr spagettiszósz rosszabb minőségű, mint a hasonló címkével Ausztriában forgalmazott termék. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS