2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Klaus Iohannis: példa lehet a román-német együttélés modellje

2017. április 10. 17:10, utolsó frissítés: 17:25

A romániai németek az ország történelmének és identitásának szerves részét képezik, minden román tiszteli és becsüli őket - áll Klaus Iohannis államelnök üzenetében, amelyet a román-német kormányközi bizottság huszadik ülése alkalmával tett közzé.

A bizottság ünnepi ülése azért is kiemelkedően fontos, mert idén a két ország hármas évfordulót ünnepel: 50 éve vette fel újra a diplomáciai kapcsolatot a két ország, 25 éve írták alá a baráti szerződést és 10 éve partner Románia és Németország az Európai Unión belül.

"Németország első számú kereskedelmi partnere Romániának, a német vállalkozások több mint 300.000 munkahelyet teremtettek az országban és ezek száma növekedik", Románia pedig európai és regionális szinten is megbízható és stabil partnere Németországnak - írta Klaus Iohannis államfő az államelnöki hivatal közleménye szerint.

A kormányközi bizottság bebizonyította az elmúlt huszonöt évben létjogosultságát, számos, a német kisebbséget érintő problémát oldottak meg, de támogatták a kulturális turizmust, valamint népszerűsítették a szász és sváb hagyományokat a németországi fiatalok körében.

"A román-német együttélés modellje példa lehet a nemzeti kisebbségek jogainak megvédésére irányuló erőfeszítéseknek. Románia egy követendő példát mutat a kisebbségek együttélésére vonatkozóan, egy valós interkulturális modellt épített fel az interetnikus kapcsolatokat tekintve és ezt európai szinten is elismerték" - írja az államelnök üzenetében.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS