2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaküldték a jogi bizottsághoz az érdekellentét fogalmát módosító törvénytervezetet

2017. április 11. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Visszaküldik a képviselőház jogi bizottságához azt a törvénytervezetet, amely az érdekellentét fogalmát "a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében" kifejezésre helyettesítené a Büntető törvénykönyvben.

Ioan Munteanu PSD-s képviselő javasolta a tervezetnek a szakbizottsághoz való visszaküldését, arra hivatkozva, hogy tisztázásra szorul a "közérdek elleni károkozás" fogalma. Javaslatát 135 támogató vokssal elfogadták.

A képviselőház jogi bizottsága kedvezően véleményezte múlt héten azt a javaslatot, amely az érdekellentét fogalmát "a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében" kifejezésre helyettesítené a Btk.-ban.

A módosított 301-es cikkely értelmében egytől öt évig terjedő börtönnel és a köztisztségtől való, 3 évre szóló eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre, amelynek révén a közvagyonból származó haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, és ezáltal közérdek elleni károkozás történt.

A jelenleg érvényben lévő 301-es cikkely ezzel szemben azt mondja ki, hogy egytől öt évig terjedő börtönnel és köztisztségtől való eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre vagy olyan döntés meghozatalában volt része, amelynek révén - közvetlen vagy közvetett módon - a közvagyonból származó haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, vagy olyan személyt, akivel az elmúlt 5 évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban volt, vagy olyan személyt, aki bármilyen természetű hasznot biztosított a számára. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS