2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Válaszolt a csendőrség az Erdély-zászlóval kapcsolatos beadványra, csak épp a zászlóról nem írtak semmit

2017. április 12. 16:46, utolsó frissítés: 16:57

Válaszolt a csendőrség arra a petícióra, amelyben Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke és Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke arra kértek választ, hogy a 2017. március 15-i csendőri intézkedések az Erdély-zászló ügyében jogszerűek voltak-e, valamint e szimbólum nyilvános használata illegális-e Romániában.

A petíciót a belügyminisztériumhoz intézték, de a minisztérium a csendőrségre ruházta át a válaszadás jogát - közölte az EMNP. Mivel levelükben nem tértek ki az Erdély-zászló használatára, Soós Sándor azt állapította meg, hogy amit nem tiltanak, azt szabad, s "ezen elvből kiindulva elmondható, hogy Erdély zászlajának használata nem ütközik semmiféle törvénybe".

A hatóságok ugyanakkor továbbra is a szervezőkre hivatkoznak a négy személy esetében kirótt büntetések kapcsán

A Néppárt képviselői mind a négy esetben bírósági úton támadták meg a jegyzőkönyveket, s az ügy tisztázása érdekében arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy mindkét felet - a szervezőket és a csendőrség érintettjeit is - idézzék be szembesítésre, hogy mihamarabb kiderüljön, mi is történt pontosan az idei kolozsvári nemzeti ünnepen - áll a közleményben.

A csendőrség hivatalos válasza itt megtekinthető. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS