2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszatér a tél a Csalhó-hegységbe, figyelmeztetnek a hegyimentők

2017. április 13. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Visszatér a tél a Keleti-Kárpátok északi régióiban, a hőmérséklet akár mínusz 11 Celsius-fokra is lecsökkenhet - figyelmeztet Neamţ megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat.

Neamţ megye hegyvidékein, így a turisták által közkedvelt Csalhó-hegységben is visszatér a tél a húsvéti hétvégére, 1.400 méter fölött hóviharokkal kell számolni - közölte az Agepres hírügynökséggel Raul Papalicef, a Neamţ megyei Salvamont vezetője.

Papalicef arra figyelmezteti a kirándulni készülőket, hogy csütörtök éjszakától kezdődően fokozatos lehűlés következik be, péntek hajnalban -4 Celsius-fok lesz, majd a következő két napon -11 fokra is lezuhanhat a hőmérő higanyszála.

A hegyimentő azért tartja fontosnak a figyelmeztetést, mert a húsvéti ünnepek és a tavaszi vakáció alatt minden évben rengeteg turista érkezik a környékre. A Salvamont teljes állományát készenlétbe helyezi erre az időszakba a Dochia és a Durău bázisoknál, a nap 24 órájában figyeli a hegyi turistaösvényeket és a Csalhó-hegységbe kirándulókat - közölte Papalicef.

A hegyimentő arra kéri a kirándulni készülőket, hogy még elemlápákkal felszerelve se maradjanak fent a kirándulóhelyeken sötétedés után, mert a nulla láthatósággal kell számolni. Márciusban 14 eltévedt és kimerült turistát kellett megmenteniük a hegyimentőknek amiatt, hogy nem követték ezt a tanácsot - teszi hozzá a hegyimentő.

Papalicef azt is javasolja, hogy a túrázók mindig csoportosan induljanak el, ne hagyják el a kijelölt ösvényeket, és ne kalandozzanak gépkocsijaikkal olyan utakra, amelyeket lezártak a forgalom elől. A Csalhóra kirándulóknak téli öltözéket és felszerelést javasolnak a hegyimentők.

A Duruitoarea vízesés - Piciorul Şchiop - Dochia menedékház közötti turistaút le van zárva. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS