2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A büntetések helyett a fogvatartottak körülményein kellene javítani - véli az RMDSZ Konstanca megyei képviselője

2017. április 18. 19:50, utolsó frissítés: 19:50

„Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EEB) minden évben megbünteti Romániát az embertelen börtönkörülmények miatt. Ezért, Románia kénytelen minden évben külön összegeket elkülöníteni az éves költségvetéséből, hogy ezeket a büntetéseket fedezni tudja. Meggyőződésem, hogy hatékonyabban tudnánk eljárni, ha ezeket az összegeket nem a perekre fordítanánk, hanem a börtönök körülményeinek javítására” – mutatott rá Antal István János, az RMDSZ Kontanca megyei parlamenti képviselője, a petíciós ügyeket és visszaéléseket vizsgáló szakbizottság tagja április 11-i politikai nyilatkozatában, azt követően, hogy az elmúlt időszakban látogatást tett a sloboziai fegyházban.

„Romániának fel kell zárkóznia a nemzetközi intézmények által előírtakhoz, illetve az általa aláírt egyezményekben foglaltakhoz, annak érdekében, hogy ezt a visszás helyzetet rendezni tudja. Elterjedt gyakorlat a visszaeső bűnözők esetében, hogy szabadlábra helyezésüket követően szándékosan újabb bűntetteteket követnek el azzal a céllal, hogy más-más börtönökbe kerülve kártérítést követelhessenek a nem megfelelő körülmények miatt” – fogalmazott Antal István János képviselő, majd hozzátette: Románia 1994-ben ratifikálta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, az elmúlt évben pedig a kormány egy memorandumot fogadott el, amely egy két éves cselekvési tervet hagy jóvá a fogva tartási körülmények javítására, azonban Románia mind a mai napig nem tesz eleget a fent említett dokumentumban vállaltaknak.

„Politikai akaratra van szükség a helyzet mielőbbi orvoslására. Az RMDSZ parlamenti csoportja törvénymódosító-javaslatokat fogalmazott meg a börtönbüntetések letöltését szabályzó törvénytervezethez, amelyekben szorgalmazzuk az Európai Emberjogi Bíróság által megfogalmazottak betartását” – mondta az RMDSZ-es képviselője.

A szenátus jogi bizottsága márciusban tárgyalta a kormány által előterjesztett jogszabály-tervezetet, amelyhez az RMDSZ parlamenti csoportja módosító indítványokat fogalmazott meg, az Európai Emberjogi Bíróság által megfogalmazottak betartását szorgalmazta. Az RMDSZ által benyújtott számos módosító javaslat közül egyet fogadott el a szakbizottság, amelyben azt kérték, emeljék meg minimum 4 négyzetméterre a cellában kijelölt mozgásteret, hiszen az Emberi Jogok Európai Bírósága által meghatározott norma fogvatartottanként minimum 4 négyzetméter. A képviselőházi szakbizottsági munkálatok alatt az RMDSZ újból iktatta módosító-javaslatait, a tervezetről döntőházként a Parlament alsóháza szavaz. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS