2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országszerte gondokat okoz a télies időjárás

2017. április 19. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

Utakat és vasutakat torlaszoltak el a viharos szélben kidőlt fák országszerte, miután szerdán ismét téliesre fordult az idő. Az ország középső részén, a Déli-Kárpátokban havazásra, viharos széllökésekre figyelmeztető sárga, illetve narancssárga riasztás van érvényen.

Egy kidőlt fa az ország legforgalmasabb vasútvonalán, a Brassó és Bukarest közötti szakaszon bénította meg a közlekedést szerda kora délután, Predeal térségében, ahol óránként több mint hatvan kilométeres sebességgel fúj a szél. A Barcarozsnyó és Brassópojána közötti országutat is lezárták, miután az erős szél két fenyőt döntött az úttestre.

Szünetel a vasúti közlekedés a Hunyad megyei Petrozsény és Piski közötti szakaszon is, miután a szélvihar egy kiszáradt fát döntött a vasúti pályára. Az Olténiát Erdéllyel összekötő útvonalon eddig is forgalomkorlátozás volt érvényben és a két sínpár közül csak az egyik volt járható, az április 8-i vonatbaleset miatt, amikor egy fék nélkül maradt tehervonat zuhant a szakadékba a két mozdonyvezető halálát okozva.

A hírtelevíziók jelentése szerint a Gorj megyei Ranca üdülőtelep térségében tíz centiméteres hóréteg hullott, és emiatt - bár folyamatosan tisztítják - a térséget átszelő 67C országúton akadozik a közlekedés. A hegyi csendőrség arra kéri a turistákat, hogy a Hunyad megyei hegyekben maradjanak a menedékházak közelében, nem induljanak útnak.

A Valcea megyei Romani csúcs közelében szerdán hét krajovai turistát - köztük két gyereket - kellett kimenteni a hó fogságából, akik az éjszakát egy menedékházban töltötték.

A belügyminisztérium négyezer alkalmazottját - kétezer tűzoltót, 1700 közlekedési rendőrt és 300 hegyi csendőrt - mozgósították a rossz idő okozta gondok leküzdésére. A minisztérium közleménye kiemelte, hogy a közlekedési rendőröket nem azért vezényelték ki, hogy megbírságolják a téligumi nélkül közlekedő autósokat, hanem hogy segítsék őket elkerülni a veszélyes útszakaszokat.

A szerdán életbe lépett figyelmeztetés péntekig tart. A havazás elsőként a Románia nyugati és déli részén fekvő Krassó-Szörény, Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges megyéket érinti. A szél helyenként a 80-100 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti. Szerda estétől a havazás több kelet-, dél-romániai és erdélyi megyére - közöttük Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megyére is - kiterjed.

A délkeleti országrészben áradásoktól is tartanak a lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt, amely helyenként a négyzetméterenkénti 50-60 litert is elérheti. A meteorológusok leghamarabb a hétvégén számítanak felmelegedésre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS