2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egészségügyi miniszter szerint hatékonyan kezelték a krízishelyzeteket

2017. április 19. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

Hatékonyan kezelték a krízishelyzeteket, jelentős előrelépések történtek az egészségügyben és a kormányprogramban vállalt első intézkedéseket is életbe léptették az első három hónapban - állítja Florian Bodog egészségügyi miniszter, aki 100 napja vezeti a szaktárcát.

"100 nap telt el az egészségügyi miniszteri mandátumomból. Elmondhatom, hogy jó volt az első évnegyed, jelentős előrelépések történtek, hatékonyan kezeltük a kríziseket és életbe léptettük a kormányprogramban vállalt első intézkedéseket, amelyeket a páciensek igényeire és érdekeire éleztünk ki, valamint az orvosok itthon tartására és az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére" - állítja Bodog az elmúlt 100 napot mérlegelve, aki hozzátette blogján, hogy a kormányprogram betartása a prioritás számára.

Az egészségügyi tárca vezetője arról is írt blogján, hogy idén először a pneumococcus elleni védőoltást is beszerzi az egészségügyi minisztérium. A vakcina bizonyos fajta tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés ellen nyújthat védettséget.

"630.000 dózis hat komponensű oltást (a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a B típusú hepatitisz, a gyermekbénulás és B típusú influenza ellen) is beszereztünk, további 153.800 négy komponensű oltást is a hat év fölötti gyerekek számára". A miniszter hangsúlyozta, hogy 5.000, B típusú hepatitisz elleni oltást is vásároltak, a norvég állam pedig 10.000 dózist ajánlott fel, ezeknek átutalása folyamatban van.

"A nagyszámú megbetegedésre való tekintettel 115.000 adag MMR (kanyaró-mumpsz-rózsahimlő) oltás megvásárlására már elindult a közbeszerzési eljárás" - írta Bodog. (Az MMR-oltások készlete nemrég országos hiánycikké vált. A családorvosok - legalábbis Kolozsváron - február óta nem kaptak vakcinát. Erről részletesen itt írtunk - szerk.)

Az egészségügyi miniszter arról is írt, hogy Corina Creţu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával megegyeztek, stratégiát dolgoznak ki az egészségügy európai uniós alapokból való fejlesztésére, de reményét fejezte ki az egységes bértörvény bevezetésével kapcsolatban is, amely jelentősen növelné az egészségügyben dolgozó alkalmazottak bérét is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS