2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csütörtökön kezdődik a Székely Kongresszus

2017. április 19. 19:37, utolsó frissítés: 19:37

Április 20-22. között három helyszínen – Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön tartják a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett III. Székely Kongresszust.

A kongresszus szervezői a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság, a Székely Nemzeti Múzeum, a Csíki Székely Múzeum és a Haáz Rezső Múzeum.

A kongresszus kapcsán Izsák Balázs SZNT-elnök elmondta, Székelyföld jövője a valós Székelyföld-kép megerősítésében, a hagyományos keretekkel is számoló fejlesztések szakpolitikai elveinek megalapozásában rejlik, ehhez pedig Székelyföld szakmai és tudományos potenciáljának a felmérése és felmutatása elengedhetetlen feladat az akadémiai szféra számára.

A 1902-ben először tartott Székely Kongresszus szellemében száz évvel később, 2002-ben Tusnádfürdőn szervezték meg a Székely Kongresszust.

Izsák Balázs szerint a mostani, harmadik alkalommal megszervezett kongresszus is megkísérli felvázolni a térségi fejlődés legfontosabb koordinátáit, hogy már most, az autonómia intézményes kereteinek hiányában, ám az önkormányzatok szintjén hasznosítható közpolitikákként köszönhessenek vissza. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS