2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Constantinescu a bányászjárásról: az ügyészség írja meg a történelmét

2017. április 20. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

Emil Constantinescu volt államfő azt nyilatkozta szerda este, hogy "abban a meglehetősen furcsa helyzetben vagyunk, hogy az 1990. júniusi események történelmét az ügyészség írja meg", jóllehet ez a hazai vezető értelmiség feladata lenne.

"Abban a meglehetősen furcsa helyzetben vagyunk, hogy az 1990. júniusi események történelmét az ügyészség fogja megírni. De nem azért, mert ezt az ügyészségnek szándéka lett volna - mondjuk ki ezt tisztán. Mi több, az elmúlt 30 évben ők tettek a legtöbbet azért, hogy ne derüljön ki az igazság" - mondta Constantinescu a Club A által, a bányászjárás kapcsán szervezett vitaesten.

Bevallotta, hogy mindig szívszorongva várja, amikor a bányászjárás kapcsán olyanokat mondanak, hogy "nem tudjuk, hogy mi történt". Véleménye szeritn tudjuk, hogy mi történt, csak nem merjük kimondani és felvállalni, és az mutatja azt az erkölcsi válságot, amiben a román nép él.

Az államfő szerint a szellemi elit feladata lenne, hogy megírják a "valós történelmet". Szerinte doktori téziseket is lehetne ebből a témából írni, hisz "minden dokumentum megvan, igaz, sajnos, ezek az ügyészségen vannak".

"Az a szó, hogy bányászjárás, tulajdonképpen egy állami akciót takar, amit az akkor Măgureanu által vezetett Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a 'negyed hármas' egység szervezett, amely korábban a bukaresti Securitate volt. A bányászokat, a maguk primitív voltukban manipulálták, de az eseményeket mások szervezték" - mondta a volt államfő.

Constantinescu sajnálattal állapította meg, hogy "képtelenek vagyunk a múltat tisztázni".

A tanácskozáson számos kiemelkedő román értelmiségi vett részt, mint például Ion Bogdan Lefter, Mircea Dumitru, Paul Cornea, Silviu Angelescu, Gabriel Andreescu, Lazăr Vlăsceanu, Wiliam Totoc és Teodor Mărieş. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS