2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: nem elfogadható, hogy kisebbségvédelem tekintetében is kétsebességes Európáról beszéljünk

2017. április 20. 13:52, utolsó frissítés: 15:02

A Minority SafePack uniós szintű jogvédelmi próbálkozás, mondta Kelemen Hunor RMDSZ elnök a Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniója kongresszusa kolozsvári megszervezésének apropóján csütörtökön, Vincze Loránt FUEN-elnökkel közösen, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján.

A május 17. és 21. között zajló kongresszus tétje a Minority Safepack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének elindítása és az ezzel kapcsolatos kampány előkészületeinek lebonyolítása.

Kelemen szerint a kezdeményezés azért is fontos, mert nem elfogadható, hogy kisebbségvédelem tekintetében is kétsebességes Európáról beszéljünk, amelynek a nyugati és északi része a második világháború után így vagy úgy, de rendezte a kisebbségei jogainak kérdését, de a közép-keleti uniós országoknak ez a mai napig nem sikerült. A cél egy olyan EU-s szabályozás elfogadtatása, amelynek eredményeként már nem a tagállamok belügye lenne a kisebbségvédelem, hanem erről már EU-s előírások rendelkeznének.

Április 3-tól számolva egy éven belül legalább 7 tagországban kell összegyűjteni az egymillió aláírást, ebben az RMDSZ-re is komoly szerep hárul. A tagállamok szintjén minden ország esetében létezik egy kvóta, Romániában 24 ezer aláírást kellene összegyűjteni, azonban Kelemen Hunor szerint a 200 ezer aláírás összegyűjtése sem okozna gondot, reális célnak tekinti.

A Minority SafePack a kulturális és nyelvi sokféleséget erősítő jogokat kér, mondta Kelemen, aki szerint fontos, hogy a dokumentum pontjai közé a regionális politikák kérdése is bekerült. „Partnerekkel a jól előkészített munkának meg lehet az eredménye” - mondta. Amennyiben a Minority SafePackben megfogalmazottak törvényerőre emelkednek, kötelező viselkedési normát, szabályrendszert ír majd elő az EP a tagállamoknak.

Vincze Loránt elmondta, Emil Boc polgármester partnere a kongresszusnak, aki fogadást is ad az eseményen. A FUEN elnöke üdvözölte a kisebbségvédelmi szervezet nevében a döntést, hogy kihelyezik a többnyelvű feliratokat Kolozsvár bejárataihoz. „Az lenne a szép, ha a kongresszusig kikerülnének a táblák, és a csoportkép már a többnyelvű feliratok alatt készülhetne el” - mondta Vincze Loránt. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS