2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Május 10-én tárgyalja az Alkotmánybíróság az egészségügyi törvény módosítását

2017. április 22. 09:46, utolsó frissítés: 09:46

Május 10-én tárgyalja az alkotmánybíróság azt a beadványt, amellyel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) megtámadta az egészségügyi törvényt, valamint a szociális ellátást szabályozó törvényt módosító jogszabályt - nyilatkozták az AGERPRES hírügynökségnek a taláros testület képviselői.

A PNL és a PMP arra hivatkozva emelt alkotmányossági kifogást az egészségügyi reformról szóló, 2006/95-ös, illetve a szociális ellátást szabályozó, 2011/292-es törvénnyel kapcsolatban elfogadott és a kisebbségek számára kedvező módosítások ellen, hogy azok "akadályozzák az érintett intézmények tevékenységét, ugyanakkor többletköltséget rónak a helyi hatóságokra a finanszírozási forrás megjelölése nélkül".

"A képviselőház által nemrég elfogadott szabályozás olyan előírásokat tartalmaz, amelyek áthágják a törvény előtti egyenlőség és diszkriminációmentesség elvét" - írja a PNL pénteki közleményében.

Néhány formai kifogás mellett az is az alakulat által felhozott indokok között szerepel, hogy az elfogadott tervezet a közigazgatási törvény által előírt 20%-os küszöb mellett bevezeti az 5.000 lakos jelentette alternatív küszöböt. Ez a beadvány aláírói szerint diszkriminatív lehet más nemzeti kisebbségekre nézve.

"Az alkotmánybíróság joggyakorlatától eltérően ugyanakkor a törvénytervezet nem jelöli meg az intézkedés gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozási forrást" - áll még a PNL közleményében.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtöki állásfoglalásában úgy fogalmazott, "érthetetlen és elfogadhatatlan" az ellenzéki alakulatok "pálfordulása", hiszen április 11-én támogatták a parlamentben az RMDSZ által benyújtott tervezetet. Az RMDSZ pénteki, kolozsvári SZKT-ülésén a szövetség több politikusa is kritizálta az ellenzéki pártok akcióját.

A képviselőház múlt kedden döntéshozó kamaraként fogadta el azt a törvénytervezet, miszerint az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben kötelesek lesznek magyar nyelven is beszélő személyzetet alkalmazni azokon a településeken, amelyekben a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy az 5.000 főt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS