2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lavina volt a Retyezátban, kiskorúak lehetnek az áldozatok

2017. április 22. 16:10, utolsó frissítés: 18:46

Lavina volt a Retyezátban, egyes információk szerint két gyermek életét vesztette - közölte a Hunyad megyei rendőrség.

Úgy tűnik, hogy egy 13 és egy 14 éves kiskorú meghalt - mondta az AGERPRES hírügynökségnek Laura Bradu, a Hunyad megyei rendőrség szóvivője.

A lavina a Bucura tó és a Peleaga csúcs között indult el és egy öttagú csoportot sújtott. A helyszínre siettek a tűzoltóság, a hegyicsendőrség és a hegyimentők alakulatai.

UPDATE: Ötvenegy tagú csoport tagja volt a Retyezát hegységben szombaton bekövetkezett lavina két áldozata.

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője az AGERPRES hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az 51 tagú csoport nagy része kiskorúakból áll, és a lavina elindulásakor a Genţiana menedékház felől tartottak a 2.509 méter magas Peleaga csúcs irányába. A hózuhatag 2.000 méter fölött érte őket. A csoport jelenleg lefele tart a hegyről, a Genţiana menedékháznál már várják őket a mentőalakulatok.

Nicolae Răducu, a megyei csendőrség szóvivője elmondta, 14:40-kor hívta egy férfi az 112-es segélyhívó számot, jelezve, hogy lavina sodort el öt embert, és ketten közülük - két gyerek - életét vesztette a hó alatt. A csoport egy nyári kirándulóösvényen próbálta megközelíteni a Pelega csúcsot.

A helyszínre több hegyicsendőr-csapat és hegyimentő indult el. Az út nagyon nehezen járható az elmúlt napokban lehullott friss hóréteg miatt, és a térségben csak elszórtan van mobilhálózati jel.

A hegyimentők és -csendőrök az elmúlt napokban ismételten felhívták a figyelmet, hogy a Parângban és a Retyezátban magas fokú lavinaveszély van, kérve a turistákat, hogy ne induljanak kirándulni, és maradjanak a menedékházak közelében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS