2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

WHO: megelőzhető lett volna a kanyaró- és rózsahimlőjárvány

2017. április 24. 12:28, utolsó frissítés: 12:29

Megelőzhető lett volna a kanyaró- és rózsahimlőjárvány, ha nem csökken a beoltottsági ráta - derül ki a védőoltások európai hete kapcsán közzétett jelentésből.

Az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közlemény leszögezi, hogy az Egészségügyi Világszervezet már korábban jelezte a kanyaró és rózsahimlő elleni beoltottság egyes európai régiókban tapasztalt hiányosságait, és jelenleg ezt tartja az egyik legsúlyosabb közegészségügyi kihívásnak. "Ezekben a térségekben a beoltottsági ráta csökkenése járványokhoz vezetett, amelyeket a szakértők szerint meg lehetett volna előzni" - olvasható a tájékoztatásban.

Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet, hogy az 5 évesnél kisebb gyermekeknél halálos kimenetelűek is lehetnek azok a szövődmények, amelyek az oltással megelőzhető betegségek esetén léphetnek fel.

Ugyanezen közlemény szerint a kanyaró a gyermekek elhalálozásának egyik fő oka: 2015-ben világszinten 134 200 esetben volt kiváltó oka a haláleseteknek.

2000 és 2015 között az oltásoknak köszönhetően 20,3 millió gyermeket védtek meg világszerte a kanyarótól és annak szövődményeitől, Romániában viszont 2009-ben 90%-ra, majd 2015-ben "drámaian" csökkent a beoltottsági ráta: 85,8%-os lett a RRO 1 és 67%-os a RRO 2 vakcinával való immunizáltsági arány - tájékoztat a közlemény.

Az Oltás Európai Hetét 2005-ben kezdeményezték annak érdekében, hogy népszerűsítsék azon betegségek megelőzésére tett erőfeszítéseket, amelyeknek elejét lehet venni a vakcinák segítségével. Idén április 24-e és 30-a között kerül sor a figyelemfelkeltő rendezvények sorozatára. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS