2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedden hoz ítéletet az EJEB a romániai börtönök helyzetével kapcsolatban

2017. április 24. 15:52, utolsó frissítés: 15:52

Nagy érdeklődéssel várja az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) a büntetés-végrehajtási intézetek helyzetével kapcsolatban kedden meghozandó, úgynevezett pilot-ítéletét - nyilatkozta hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány számos intézkedést hozott a börtönállapotok javítása, illetve annak érdekében, hogy tegyen eleget az ország az Alkotmányban előírtaknak, illetve az EJEB joggyakorlatának. "Négy büntetés-végrehajtási intézetet korszerűsítenek, mások épületeit kibővítik, van két új börtön, és ott a közkegyelmi tervezet is, amely kis mértékben, de hozzájárulhat a probléma megoldásához. (...) Rövidesen pedig előterjesztjük a büntetőjogot módosító tervezetet is, amely kiegészíti majd mindazt, amiről önök itt ma tárgyalnak" - mondta a miniszter a szenátus jogi bizottságának a közkegyelmi törvénytervezetet tárgyaló ülésén.

Tudorel Toader ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az EJEB bírái "ismerik a romániai helyzetet, és nem várják el, hogy egyik napról a másikra mi legyünk a legjobbak".

"Én személyesen nagy érdeklődéssel várom a holnapi döntést, és reménykedem, hogy az kiegyensúlyozott lesz, szem előtt tartja a konkrét romániai helyzetet. Miután ez meglesz, mi is ismertetjük a további intézkedések ütemtervét" - tette hozzá Toader.

A szenátus jogi bizottsága hétfői ülésén úgy döntött, kérni fogja a házbizottságtól, hogy hosszabbítsák meg 15 nappal a közkegyelmi törvénytervezet hallgatólagos elfogadásának határidejét. Az eredetileg 45 napban megszabott határidő április 25-én járna le.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS