2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tovább húzza az időt az alkotmánybíróság a jogerősen elítéltek kormánytagságával kapcsolatban

2017. április 27. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Május 4-ére halasztotta Románia Alkotmánybírósága a döntést a Nép Ügyvédje által azon törvény ellen emelt alkotmányossági kifogással kapcsolatban, amely megtiltja a jogerősen elítélt személyeknek, hogy a kormány tagjai lehessenek.

Igazságügyi források szerint a halasztás egyik oka a kvórumhiány volt.

A testület utoljára április 27-ét jelölte meg a döntéshozatal napjaként ebben a kérdésben, miután március 7-én 21-ére, majd március 21-én április 4-ére halasztott a Nép Ügyvédjének óvásával kapcsolatban. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke úgy nyilatkozott: eddig ez a legnehezebb döntés, amelyet meg kell hozniuk, mert a kérdésnek politikai felhangjai vannak.

A 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen január 5-én emelt alkotmányossági kifogást a Nép Ügyvédje. Az említett jogszabály kimondja, hogy csak olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben.

A Nép Ügyvédje által januárban kiadott indoklás szerint "a 2001/90-es törvény 2. cikkelye áthágja a hatalmi ágak közti egyensúlyra vonatkozó jogszabályt, ugyanakkor nem felel meg a kiszámíthatóság és az arányosság alkotmányos elvének". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS