2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea bepereli Romániát

2017. április 27. 15:23, utolsó frissítés: 15:29

Az Európai Unió Bíróságán, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságán keres jogorvoslatot Románia igazságszolgáltatásával elégedetlen, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea képviselőházi elnök.

A PSD elnöki tisztségét is betöltő politikus csütörtökön jelentette be, hogy ügyvédei a luxembourgi, illetve a strasbourgi bírósághoz fordulnak, miután hétfőn a legfelsőbb bíróság elutasította ítéletvégrehajtási kifogását.

Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. Választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek.

A házelnök nem ismeri el, hogy a PSD akkori főtitkáraként és országos kampánystábja vezetőjeként csalásra bujtotta volna fel a választási bizottságok tagjait, ezért akarja beperelni Romániát az európai bíróságokon. Miután elutasították rendkívüli jogorvoslati kérelmét, Dragnea üdvözölte a legfelsőbb bíróság gyors döntését, mert ezzel úgymond utat nyitottak számára, hogy Luxembourgban, illetve Strasbourgban keresse igazát.

A PSD tavaly decemberi választási győzelme után Dragneát priusza akadályozta meg abban, hogy pártelnökként magának igényelje kormányfői kinevezést. Dragnea ellen ugyanakkor egy másik ügyben is vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA), így ha még egyszer bűnösnek találja a bíróság, már nem lehet szó felfüggesztett büntetésről, és az első ügyben kiszabott börtönbüntetését is le kell töltenie. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS