2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondana a garantált minimáljövedelemről Tăriceanu

2017. április 27. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

Romániának "teljesen" le kell mondania a garantált minimáljövedelemről, amely tulajdonképpen "felkérés a tétlenségre" - hangsúlyozta csütörtökön a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu.

"Teljesen le kell mondanunk a garantált minimáljövedelemről, amely tulajdonképpen felkérés a tétlenségre, miközben Románia munkaerőhiánnyal küzd, sok gazdasági társaság, vállalkozó a szomszédos országokból hoz munkaerőt. Nem hagyhatjuk (...), hogy egyesek üljenek otthon, és várják a garantált jövedelmet, ahelyett, hogy elmennének dolgozni. Saját méltóságuknak is jót tesz, ha megdolgoznak a pénzért, minthogy az állami támogatásra várjanak" - fogalmazott Tăriceanu, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a Szociáldemokrata Párt objektív elemzésnek veti majd alá a javaslatot.

Az ALDE elnöke arról is beszélt, alakulata azon az állásponton van, hogy "legalább egy ideig" még meg kell őrizni a 16 százalékos egységes adókulcsot.

"A javaslatunk az, hogy a 2.000 lejesnél kisebb fizetések adókulcsa legyen nulla, a 2.000 lej felettieké pedig 10 százalék. Progresszív adózásról egyáltalán nincs szó. (...) Az egységes adókulcsról nem mondunk le. Csökkenthetjük 10 százalékosra, de én és kollégáim úgy véljük, hogy legalább egy ideig még meg kell őrizni a 16 százalékos adókulcsot, ellenkező esetben jelentősen visszaesnek a költségvetési bevételek" - mondta Tăriceanu, aki bevallása szerint előterjeszti javaslatait a koalíciós pártok gyűlésén. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS