2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legfőbb ügyészség: húsz, bírósági szakaszban levő büntetőeljárás válik tárgytalanná az érdekellentét fogalmának módosítása miatt

2017. április 27. 19:02, utolsó frissítés: 19:03

Húsz, bírósági szakaszban levő büntetőeljárás, illetve három jogerős ítélet válik okafogyottá azáltal, hogy a képviselőház elfogadta szerdán azt a törvénytervezetet, amely az 'érdekellentét' fogalmát 'a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében' kifejezésre helyettesíti a Büntető törvénykönyvben - derül ki a legfőbb ügyészség által készített elemzésből.

Eszerint 11 helyi és megyei tanácsost, négy polgármestert és öt intézményvezetőt érintő dosszié válik tárgytalanná - ezek olyan ügyek, amelyekben már megtörtént a vádemelés.

Emellett a módosítás két polgármesternek és a fogyatékkal élő felnőtteket felmérő bizottság egyik volt vezetőjének is kedvez, akiket már jogerősen elítéltek érdekellentét miatt.

Az érdekellentét fogalmát módosító törvénytervezetet kedden fogadta el az alsóház, 187 támogató, 71 ellenszavazattal és 6 tartózkodással.

A módosított 301-es cikkely értelmében egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel és a köztisztségtől való, 3 évre szóló eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre, amelynek révén vagyoni haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát.

A jelenleg érvényben lévő 301-es cikkely azt mondja ki, hogy egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel és köztisztségtől való eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre vagy olyan döntés meghozatalában volt része, amelynek révén - közvetlen vagy közvetett módon - vagyoni haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, vagy olyan személyt, akivel az elmúlt 5 évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban volt, vagy olyan személyt, aki bármilyen természetű hasznot biztosított a számára.

A jogi bizottság által előzőleg elfogadott módosító javaslat értelmében ugyanakkor a fenti előírások nem érvényesek azokra a tettekre vagy döntésekre, amelyek a jogszabályok megalkotásával, jóváhagyásával vagy elfogadásával, a törvény által szavatolt jogok gyakorlásával vagy a törvény által megszabott kötelezettségek teljesítésével állnak kapcsolatban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS