2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Diszkriminációellenes Tanács megrótta a Kolozs megyei tanfelügyelőséget az Apáczais képzőművészeti osztály ügyében

2017. április 28. 10:45, utolsó frissítés: 12:50

UPDATE: „Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntése azt bizonyítja, hogy igazunk volt, amikor diszkriminációról beszéltünk” – nyilatkozta Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke azt követően, hogy megrovást kapott a Kolozs megyei tanfelügyelőség, amiért nem hagyta jóvá erre a tanévre az Apáczai Csere János Líceum 16 fős, képzőművészeti ötödik osztályának beindítását.

Az Apáczai képzőművészeti osztályba járó gyermekek szülei panaszt tettek a Diszkriminációellenes Tanácsnál, amelyben azt sérelmezték, hogy míg a kolozsvári Romul Ladea Képzőművészeti Líceumban 12 gyerekkel is jóváhagyott osztályokat a tanfelügyelőség, addig a magyar iskolában a képzőművészeti osztály nem kapott jóváhagyást, annak ellenére sem, hogy 16 tanuló iratkozott be oda.

„Januárban az RMDSZ Kolozs megyei székházában találkoztunk Vörös Alpár igazgatóval, valamint a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (AGFI) jogászaival. Itt bemutattam az Oláh Emesével közösen megfogalmazott érveinket, amelyek alapján úgy gondoltuk, hogy diszkriminatív módon járt el a tanfelügyelőség” – tájékoztatott Csoma. Ezt követően készült el az a beadvány, ennek adott most helyt a Tanács. A képviselő elmondta, bízik abban, hogy a megrovás jobb belátásra bírja a főtanfelügyelőt, és komolyan megfontolja az abban megfogalmazott javaslatokat. (rmdsz tájékoztató)

***

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megrovásban részesítette a Kolozs megyei tanfelügyelőséget, amiért nem hagyta jóvá a képzőművészeti osztály beindítását az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban - írja a maszol.ro.

A portálnak Asztalos Csaba, a CNCD elnöke elmondta, hogy a tanács szerdai ülésen megállapította, hogy hátrányos megkülönböztetés történt; a tanfelügyelőség létszám alatt is jóváhagyott olyan osztályokat, ahol románul folyt az oktatás.

A megrovást írásban juttatják el a tanfelügyelőséghez, ebben azt javasolta a CNCD, hogy a jövőben közelítsék meg másként a kisebbségi oktatás kérdését. Ha ezt nem veszik figyelembe, később pénzbírságot kaphatnak.

Az AGFI (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért/Advocacy Group for Freedom of Identity) kolozsvári civil szervezet, amely a feljelentést tevő szülők jogi tanácsadását végezte és a feljelentést megszövegezte, közleményben üdvözölte az ODT döntését.

"A diszkrimináció megállapítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban a magyar nyelvű képzőművészeti oktatás helyzete megnyugtatóan rendeződjön. Az ODT pozitív döntése ugyanis azt ismeri el, hogy az egyetlen Kolozs megyei magyar tannyelvű képzőművészeti osztály indítását a Tanfelügyelőség nem utasíthatja vissza létszám okokra hivatkozva. Ennek értelmében 12 vagy ennél magasabb osztálylétszám esetén jóvá kell hagyni a képzőművészeti osztályok indítását. A 12 főnél kisebb létszámú osztályok indításának jóváhagyása az 1/2011-es Oktatási Törvény 63-as cikkely, (2) bekezdés szerint az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium hatáskörébe tartozik" - áll az AGFI közleményében.

A szervezet fontosnak találja, hogy az ügyet sikerült kimozdítani a politikai diskurzus medréből és jogi megoldás született, melyre a további évfolyamok esetén is lehet majd hivatkozni. A döntés jogerőre emelkedése esetén lehetőség nyílik az érintett 16 gyerek helyzetének felülvizsgálatára is - írják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS