2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

4 millió lejt fordít szociális szolgáltatásokra a Maros Megyei Tanács

2017. április 28. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

Munkamegbeszélést tartott csütörtökön a Maros Megyei Tanács a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek képviselőivel. A találkozón 16 civil szervezet képviselői voltak jelen, illetve a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság képviselői és megyei tanácsosok.

A megyei tanácsot Péter Ferenc elnök, Alexandru Cîmpeanu alelnök és Paul Cosma jegyző képviselte. A megbeszélésen részt vett Csép Éva-Andrea parlamenti képviselő is, a képviselőház Munkaügyi és Szociális Bizottságának titkára, aki a szociális szférára vonatkozó esetleges törvénymódosító javaslatokat eljuttatja a törvényhozó testülethez.

A civil szervezetek képviselőit arról tájékoztatta a megyei tanács, hogy milyen kompetenciája van a szociális szolgáltatások terén. A tanács a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül biztosítja azokat a szociális szolgáltatásokat, amelyeket a törvény a megyei tanács hatáskörébe rendel. A megyei önkormányzat ugyanis nem felelős minden helyi probléma megoldásáért, és csak azokat a szolgáltatásokat finanszírozhatja, amelyek a törvény szerint is a hatáskörébe tartoznak - áll a Maros Megyei Tanács sajtóközleményében.

A megyei tanácsnak két eszköz áll rendelkezésére, hogy kezelje a szociális problémákat, illetve hogy támogassa azokat a szervezeteket, akik szociális tevékenységeket folytatnak.

Az egyik lehetőség, hogy szerződést köt a szociális szolgáltatások biztosítására az adott területen akkreditált szervezetettekkel. Ezt csak azoknak a szolgáltatásoknak az esetében teheti meg, amelyeket a törvény a megyei tanács hatáskörébe utal.

A másik lehetőség, hogy pályázati rendszerben vissza nem térítendő támogatást nyújt a szociális szférában tevékenykedő civil szervezeteknek különböző programok megvalósítására és ez által a helyi közösségi igényekre is megpróbál válaszolni.

„Szeretnénk minél rövidebb időn belül megoldani a szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos aktuális problémákat. Maros megyében a civil szervezetek nagyon széleskörű és színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak a rászorulóknak és én köszönöm ezeknek a szervezeteknek, hogy felvállalták a közösség szociális problémáinak megoldását. Mi is azt szeretnénk, hogy ezek a szervezetek folytathassák a tevékenységüket, de csak a törvényes keretek között tudjuk támogatni őket. A tanács szintjén minden lépést megtettünk, hogy biztosítsuk ezeket a szolgáltatásokat, és hamarosan véglegesítjük a szerződéskötések elindításához szükséges dokumentációt”- nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A civil szervezeteknek szóló vissza nem térítendő támogatások esetében a szociális programok keretét idén 50 százalékkal növelték. Ez a keret jelenleg 600 ezer lej. A szerződhető szociális szolgáltatások esetében pedig egy egyszerűsített közbeszerzési eljárást készítettek elő, ezekre a szolgáltatásokra 3,4 millió lejt különítettek el a költségvetésünkből.

A tanács azt is közölte, hogy ezentúl rendszeresen sor kerül majd megbeszélésekre a civil szervezetek, a megyei tanács és a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság között. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS