2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elnöki szóvivő: aggasztó, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosította Johannis egy hatáskörét

2017. április 28. 17:55, utolsó frissítés: 17:55

Aggodalomra ad okot, hogy a kormány sürgősségi rendelettel, egyeztetések nélkül vonta meg Klaus Johannis államelnök egyik hatáskörét, amely a telekommunikációs hatóság vezetőségének kinevezésére vonatkozott - jelentette ki pénteken Madalina Dobrovolschi, az elnök szóvivője.

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy a kormány a héten sürgősségi rendelettel módosította a telekommunikációs hatóság elnökének és alelnökeinek kinevezési eljárását. Elrendelte, hogy ezentúl nem az államfőnek kell jóváhagynia a kinevezést, hanem a parlament két házának kell szavaznia a kormány által javasolt személyekről.

Dobrovolschi rámutatott, Klaus Johannis államfő aggasztónak tartja, hogy a kabinet nem átláthatóan működik, hiszen úgy tűzte napirendre a rendeletet, hogy azelőtt senkivel nem egyeztetett.

A telekommunikációs piacot felügyelő hatóságnak hónapok óta nincs vezetősége. A szóvivő szerint a régi eljárás is lehetővé tette volna új elnök és alelnökök kinevezését, ehhez a kormánynak meg kellett volna tennie a jelöléseket, és nem lett volna szükség jogszabály-módosításra.

"A kormánynak meg kell értenie, hogy a transzparencia, a kiszámíthatóság alapvető fontosságú a felelős kormányzáshoz. Az alkotmányt valamennyi intézménynek tiszteletben kell tartania" - mondta Madalina Dobrovolschi.

Korábban a kormány szóvivője úgy nyilatkozott, "teljesen természetes", hogy a telekommunikációs hatóság vezetőiről a parlament döntsön. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS