2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis a Brexitről: Határozottan fogunk tárgyalni az emberek érdekében

2017. április 29. 19:19, utolsó frissítés: 19:19

Klaus Johannis azt nyilatkozta szombaton, hogy az Európai Tanácsban egyetértettek abban, hogy Nagy-Britannia kilépésekor határozottan ki kell állni az emberek érdekében.

"Az első, amit a Brexit tekintetében figyelembe kell venni, az az emberek sorsa, a mi esetünkben a Nagy-Britanniában dolgozó román állampolgárok sorsa. (...) Nem csak a tartózkodási és munkafeltételekről kell beszélni, hanem például a nyugdíjakról is" - jelentette ki Johannis.

Rámutatott: az az elképzelés, hogy az európai állampolgárok minden jogukat megőrizzék azután is, hogy Nagy-Britannia kilépett az Unióból.

"A románoknak minden olyan joga meg lesz, mint az U27 államok polgárainak. Cserében hajlandók vagyunk meghagyni a brit állampolgárok azon jogait, amelyekkel az uniós állampolgárok rendelkeznek" - mondta Johannis.

Az államfő hozzátette: miután az emberek sorsáról beszéltek, tárgyalni kell a pénzügyi feltételekről is.

"Sokan a briteknek benyújtott számláról beszélnek. Nincs szó se benyújtott számláról, se a Nagy-Britannia által fizetett büntetésről, arról van szó, hogy a Brexit kirobbantása előtt voltak bizonyos felvállalt pénzügyi kötelességek és mindenki arra számít, hogy Nagy-Britannia eleget tesz ezeknek" - mondta az államfő.

Kijelentette, hogy az Európai Tanácson a kilépési folyamat "felosztását" kezdeményezték.

"Előbb csak a kilépésről tárgyalunk, és csak azt követően tárgyalunk az Unió és Nagy-Britannia viszonyáról, hogyha ezek a tárgyalások már egy bizonyos szintre jutottak"

Johannis szerint arról is döntöttek, hogy a tagállamok ne tárgyaljanak egyenként a Brexitről.

"Csak együtt tárgyalunk a britekkel. (...) Mi jó kapcsolatra törekszünk Nagy-Britanniával, de a Brexit nem az Unió közös határozata, hanem a britek egyoldalú döntése volt" - hangsúlyozta Johannis.

Kifejtette: a kilépés technikai részleteinek kidolgozásban a legjelentősebb szerepe a kormánynak van. És arra is kitért, hogy a Nagy-Britanniában lévő európai ügynökségek újraelosztási kritériumait júniusban teszik közzé, döntés ősszel várható. Ana Birchall, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szerint Románia is versenybe száll azért, hogy befogadhassa a jelenleg Londonban székelő Európai Gyógyszerügynökség.

"A kormánynak a legnagyobb gonddal kell felkészülnie, ha Bukarestbe akarja hozni az Európai Gyógyszerügynökséget. Már most ki kell jelölni egy épületet, amely székhelyként szolgálhatna, és ezt követően fel kell készülni a várható versenyhelyzetre, ami a finanszírozást, lakhatást és egyéb kapcsolódó problémát jelent. Lesznek politikai szempontok, de nagy szerepe lesz a logisztikának is. (...) Egyelőre nem értesültem arról, hogy a kormány azonosított volna egy székhelynek alkalmas épületet' - mondta el Klaus Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS